Focus op woningbehoud

Mike Schilperoort 2016

Hypotheekverstrekkers beloven veel.

De beste voorwaarden, een aantrekkelijke rente en een snelle acceptatie. Ook beloven ze mee te denken wanneer iemand onverhoopt in de financiële problemen raakt. De één zwaait met een budgetcoach, de ander zegt niet onwillig te staan tegenover een betalingsregeling. ‘Wij zijn er voor u, ook als het tegenzit’, kopt de website van een grote bank.

Bijzonder
Maar dat is allemaal aan de voorkant. De hypotheek moet dan nog worden gesloten, het belang voor de bank is groot. In de praktijk valt dat ‘meedenken’ nogal eens tegen. Een korte betalingsregeling lukt meestal nog wel, echter als de problemen hardnekkiger zijn en langer duren, wordt de afdeling ‘bijzonder beheer’ snel minder vriendelijk.

Banken blijven banken
Banken zeggen eraan te werken. Ze geven toe dat het nog steeds niet altijd goed afloopt, wel dat er wel verbetering zichtbaar is. Helaas blijft het vertrouwen van de consument in de bank onverminderd laag, onder andere door deze problematiek. Consumentenbond, Vereniging Eigen huis én AFM bemoeien zich er regelmatig mee, maar banken blijven banken. Die lenen geld uit en dat willen ze terug. Met rente en graag op tijd.
En eigenlijk is dat natuurlijk heel logisch. Hypotheekgever en –nemer maken afspraken en afspraken moet je nakomen. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de consument: die moet zorgen voor vet op de botten. Evengoed zullen er altijd situaties blijven waarin dingen fout lopen. Dingen waarin de klant niet altijd wat kan doen.

Nationale Hypotheek Garantie
Voor dat soort situaties is in 1995 de Nationale Hypotheek Garantie opgericht. Het idee was destijds tweeledig: de overheid stimuleerde eigen woningbezit door middel van Waarborgfonds Eigen Woning, de Nationale Hypotheek Garantie, beperkte de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Dubbel voordeel dus.

Focus op de woningbehoud
En hoewel ook NHG nooit alle problemen rondom hypotheekbetalingen zal kunnen oplossen, geeft de borg over het algemeen meer zekerheid dan de mooie woorden van de bank. NHG streeft naar woning behoud en focust zich hiermee in eerste instantie op de klant. En niet op het geldschuld.
En dat is vaak een essentieel verschil met een bank.

Reactie toevoegen