"Ik vind dat het hele BKR op de schop moet" Jeffrey Leichel (Stichting Odin) op VVP Online

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

Inhoudsopgave

ADVISEUR VAN DE MAAND

“Onze klanten beschrijven ons kantoor als een warm bad en waarderen onze huiselijkheid", zegt Renee Lagerwaard van AdviesNet Noord-Nederland (Drachten). "Grootste compliment voor ons is als klanten onze dienstverlening ac tief aanraden bij anderen. Misschien zijn we niet de goedkoopste in de regio, maar we blinken wel uit in klantbeleving. Met dit team wil ik de uitdaging aangaan om het kantoor van de toekomst te bouwen. Ik heb er alle vertrouwen in. Hier werken geen droeftoeters, maar bruistabletten.”

ZEVEN VRAGEN

"Digitalisering zal er voor zorgen dat steeds meer processen eenvoudig te regelen zijn maar het biedt zeker ook kansen", zegt Erik Rebergen, hypotheekadviseur bij Heilbron Groep, in de rubriek Zeven praktijkvragen in VVP. "De vraag naar gedegen financieel advies zal toenemen. Denk aan de financiële afwikkeling van een echtscheiding, samengestelde gezinnen die een woning kopen, de enorme hoeveelheid aflossingsvrije hypotheken die op een zeker moment toch echt afgelost moeten worden. Een proactieve instelling van jou als adviseur is al uitermate belangrijk maar zal alleen maar belangrijker worden."

HET VUUR VAN

"Als je jezelf, je bedrijf en je klanten serieus neemt, investeer je verder in je vakmanschap", zegt Jeanette Hdderingh, directeur Nibe-SVV, in de rubriek 'Het Vuur van...'. Met het ook op de toekomstige krapte op de arbeidsmarkt roept Haddringh de sector op zuinig te zijn op zijn menselijk kapitaal. "Duurzaamheid is ook op tijd je eigen mensen klaar maken voor je nieuwe organisatie. Dat vraagt om een langetermijnvisie.Met waardecreatie op lange termijn komt de winst vanzelf."

COLUMN COMPLIANCE

"Probeer te werken alsof je er morgen niet bent en iemand anders het onverwacht van jou moet overnemen", adviseert Christel van Bommel (Polis Advocaten) kantoren die zich afvragen waarom het nodig is om een adviesrapport op te stellen. "Tijdens een recente audit heb ik de adviesdossiers doorgenomen en helaas moeten afkeuren. Ik ging met een onbevredigend gevoel naar huis. Met de gedachte dat het mede daarom zo belangrijk is dat adviesdossiers op orde zijn. Niet alleen ter bescherming van de klant, niet als ‘cover your ass’ voor de adviseur. Ook voor degene die het onverwacht moet overnemen."

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

• NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (5 reacties)

“Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

• ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.