quote

"Ik vind dat het hele BKR op de schop moet" Jeffrey Leichel (Stichting Odin) op VVP Online

stelling

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

nieuws

OVER TIEN JAAR BESTAAT SCHADEVERZEKERING NIET MEER

Pak als bestaande partij innovatie op, anders word je overruled door nieuwkomers. Dat zegt mede-oprichter Michel Schaft van We are sure in VVP 3 die dinsdag is verschenen. “Zeker wanneer wet- en regelgeving eenmaal op innovatie zijn aangepast, zal het snel gaan. Over tien jaar hebben we geen schadeverzekeringen meer.”


4 april 2017

Volgens Schaft zouden bestaande partijen nu echt in beweging moeten komen. “Er zijn best partijen die in beweging zijn gekomen, maar de grootste gemene deler beweegt te weinig. Dit terwijl er voor nieuwkomers enorme kansen liggen in de combinatie van nieuwe technologie en vertrouwenscrisis. Als bestaande partijen niet snel ook innoveren, gaan buitenstaanders de markt overnemen."

 

Over tien jaar zullen er sowieso geen schadeverzekeringen meer zijn, verwacht Schaft. "Auto’s zijn dan zelfrijdend. Maar het Internet of Things (IoT) zal maken dat er ook steeds minder behoefte is aan bijvoorbeeld inboedel- en opstalverzekeringen. Als de koelkast uit zichzelf ziet dat de stekker moet worden vernieuwd en een monteur inschakelt, dan verdwijnt het risico van kortsluiting. Als we dankzij het IoT schade voor zijn, wat is dan nog het nut van verzekeringen?

 

Op dit moment maakt We are sure gebruik van een hybride model: innovatie die voortborduurt op een traditionele verzekeringspolis. “Innovatie", aldus Schaft, "is hard nodig om producten te kunnen aanbieden aan de klant van vandaag. Die werkt anders dan vroeger en heeft ook andere behoeften. Het is ontzettend mooi om te werken aan een propositie die voor veel mensen – eindelijk – een oplossing biedt. Dat je dat dan doet met nieuwe technologie in combinatie met de oerprincipes van verzekeren is dubbel zo leuk.”

 

Inhoud VVP

De eerste dinsdag van de maand is VVP-dag. Het aprilnummer van VVP staat weer bol van de praktijkgerichte en inspirerende artikelen. 'Need to know' en 'nice to know' in hetzelfde magazine. Hieronder een ruime greep uit de inhoud van het aprilnummer:

 

- Appels en peren, voorwoord van Willem Vreeswijk

- Adviseur van de maand: John Barkmeijer (Besems Verzekeringen en Hypotheken)

- Zeven praktijkvragen aan adviseur Roger van der Linden (Van der Linden Adviesgroep)

- Column AdVisie van Martin Koot: Over schade en schande

- Ron Dukers neemt het stokje over van Mark Boskamp als voorzitter LEF

- Verhalen uIt de adviespraktijk van Hans van der Linden (Lands Advies), Henk Mulderij Jr. (Henk Mulderij Financieel Advieskantoor) en Milko Perdijk (Perdijk Advies)

- Astrid van de Bovekamp over het sturen op competentieontwikkeling in financieel advieskantoren

- Portret van Local Hero Max Wekking (Wormgoor Assurantiën, Eibergen)

- AFM-column Karina Raaijmakers: Vizier op de toekomst

- Het Vuur van... Dennis Ruiter (FinanceCare4You, Alkmaar)

- Het praktijkgerichte katern 'Ken je vak!': need to know-informatie voor iedere adviseur

- Ralph van Dam (Head of Digital Centraal Beheer Bedrijven) over de innovatie paradox

- Love It: weetjes, wijsheden en bijkomstigheden

- Column Pepijn van Kleef (MoneyView): A bit afraid of Big Data

 

Meer lezen? Word abonnee!

reacties

Stijn Brouwers / Brouwers Assurantiën

Dag mijnheer Schaft. Zelfrijdende auto's zijn over 10 jaar echt niet zijn ingetreden. U moet denken aan ca. 20-25 jaar. Bovendien is er geen behoefte om een zelfrijdende auto te besturen/bezitten. Er moet ook vraag van de consument zijn. En door de technologische voortgang, niet zonder brokken, kan de schade nog veel groter zijn en bovendien ontstaan er andere vormen van financieel nadeel. Denk aan de huidige cyber problematiek. Gigantische risico's. Ik zet mijn vaatwasmachine liever overdag aan dan 's-nachts!

Frans Lampe / Algemeen Assurantiekantoor Lampe - Dordrecht ( anno 1920 )

Deze visie zal veel losmaken, maar ik deel hem niet. Menselijk handelen blijft een onzekere factor en misbruik van techniek idem. Als die koelkast op het "dark web" wordt aangesloten, kun je verrassende dingen meemaken. IoT zal ongetwijfeld een hele grote vlucht gaan maken, maar het cyberrisico idem. Dat is nog niet te voorspellen.
Dus nee, schadeverzekeringen blijven hard nodig, niet heel Nederland is ineens vernieuwd.

K.M. Kreeft / AssVeKa

Lijkt me sterk dat over tien jaar alleen nog zelfrijdende auto's op de weg zitten. Alsof nu ook iedereen in nieuw rijdt waar ieder parkeerplein het tegendeel laat zien. Waarbij ook nog eens de schade veel groter kan zijn door hackers en de gangbare storingen van netwerken. Moet dat niet verzekerd worden? En de net nieuwe keuken met ouderwetse apparatuur gaan mensen echt niet vervangen om een koelkast op een net te hebben.

Ongetwijfeld gaat er veel veranderen, maar niet zo drastisch in 10 jaar. Domweg omdat de bulk der mensen dat niet kan betalen en eerst de oude opmaakt / opgebruikt.

Dick Aardenburg / Aardenburg Assurantiën

Blijf dromen heer Schaft. IoT biedt idd kansen, lees The Circle van Dave Eggers maar. Hypotheek verstrekkers zijn net mensen, die willen zekerheid. Verzekeraars echter zullen altijd premie blijven vragen, zelfs voor een betonblok op de bodem van de Noordzee.

Roelof Radstaake / Claimshulp.nl

IoT is heel leuk, maar ik zie ook steeds meer twijfels. De zelfrijdende auto botst regelmatig tegen andere obstakels aan. Bovendien vind ik zelf autorijden veel te leuk. Als mijn koelkast zelf de monteur gaat bellen die ineens voor de deur staat om de stekker te vervangen, dan stuur ik hem toch echt weg want de koelkast gaat niet betalen en een stekker vervangen kan ik zelf nog wel. Een lek in de beveiliging zorgt dat een inbreker mijn deuren kan openen. Daar was een tijdje geleden nog een leuke reclame van van ik dacht CB van een professor die het inbrekers wel heel makkelijk maakt. Kortom, ik denk dat de gewone consument huiverig blijft om overal onbegrensd de regie uit handen te geven aan automatisering.

Verzekeren blijft. De gewone consument kan het eigen risicodragerschap simpelweg niet betalen.

Berend Tooms / Assurantiehuis Adviesgroep

Ik droom er al jaren van. Ik heb dan ook alle afleveringen van de Jetsons gezien en alle strips gelezen.

K.M. Kreeft / AssVeKa

Wat bij IoT het nut van verzekeren is? Het feit dat het blijft gebeuren dat mensen dingen laten vallen of stoten, dat leidingen kunnen springen en die niet op IoT aangesloten zijn. Zoals vele schades (storm, vandalisme om er maar eens 2 te noemen) gewoon zullen blijven voorkomen en lang niet alles op IoT aangesloten kan worden of erdoor kunnen worden voorkomen. Die november storm gaat echt niet naar Belgie omdat ik IoT heb...... Gaat dhr Schaft al die schades betalen?
En voor zover ik weet is de AVP ook een schadeverzekering. Gaat het lukken om ervoor te zorgen dat niemand meer schade veroorzaakt aan een ander zodat schadeverzkeringen inderdaad opgedoekt kunnen worden?
Je bent dan geneigd te eindigen met "en ze leefden nog lang en gelukkig".

Dick Aardenburg / Aardenburg Assurantiën

En zo komt de heer Schaft in het nieuws. Vul zelf maar in of dat positief of negatief is.

Rob Bastian / AVA

Beste Michel,
Wat doe jij in hemelsnaam in de verzekeringsbranche als deze toekomstloos is?
Ga lekker verder met innoveren en je zult verbaasd zijn dat je visie de plank misslaat. De branche innoveert meer dan je denkt: denk aan cyberrisico's en speciale verzekeringen voor drones. De wereld veranderd en wij veranderen gewoon mee!

Ronald van Liempdt / CCS

Deze uitspraak zet in ieder geval weer aan tot nadenken over de toekomst, onze toekomst. Dat is een toekomst die sneller verandert dan we tot nog toe gewend zijn. Maar een ding hebben we in het verleden wel geleerd nl. de mensheid past zich continu aan aan die veranderende omgevingen en situaties. Ook dit zullen we overleven en de toekomst zal uitwijzen hoe we dat gaan doen.

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

  Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

 • VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

  Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

 • VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

  De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

 • SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

  Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

 • "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

  Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

 • SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

  Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

 • NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (5 reacties)

  “Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

 • ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

  Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

 • CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

  Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

 • PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

  Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.

Meer nieuws...