"Ik vind dat het hele BKR op de schop moet" Jeffrey Leichel (Stichting Odin) op VVP Online

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

TOCH GEEN AANPASSING VAKBEKWAAMHEIDSBOUWWERK?

Dik van Velzen (Nibe-SVV) verwacht niet dat de evaluatie van het vakbekwaamheidsbouwwerk tot (grote) aanpassingen gaat leiden.

14 juni 2017

Van Velzen in zijn wekelijkse blog: "De afgelopen maanden heeft een onderzoeksbureau (Ecorys) op verzoek van het CDFD onderzocht of het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk enige aanpassing verdient. Inmiddels heeft het bureau gerapporteerd. Ik vermoed dat het onderzoek niet tot aanpassingen gaat leiden (maar je weet natuurlijk nooit).
"Het onderzoek levert (volgens welingelichte bronnen) een groot aantal wensen tot aanpassingen op. Variërend van ingrijpende wijzigingen tot wat cosmetisch geschaaf. Maar, u kent de markt ook, geheel volgens de verwachting valt daar geen enkele lijn in te ontdekken. Een aantal geïnterviewde stakeholders wil minder en meer integrale modules/adviesdiploma’s, terwijl anderen juist pleiten voor deelmodules gericht op bepaalde producten. Ecorys komt dan ook niet met een concreet en consistent advies, maar suggereert een aantal haaks op elkaar staande en onderling onverenigbare opties.
"Elke verandering in het vakbekwaamheidsbouwwerk geeft weer een hoop gedoe is, met overgangsregelingen, onzekerheid en onduidelijkheid. De verstandigste beslissing lijkt mij voor nu om het bouwwerk maar even zo te laten. Rust en duidelijkheid zijn ook wat waard. Gezien alle verschillende meningen en opties lijkt die keuze mij ook voor de minister buitengewoon aantrekkelijk. Over een paar jaar, bij de algehele evaluatie van het vakbekwaamheidsstelsel, kan dan nog eens opnieuw gekeken worden. Liefst vanuit de filosofie: advies veronderstelt dat de klant centraal staat en niet het product."

Joop Boer / Joop Boer Assurantien

Wat een gedoe iedere keer, alweer een artikel.
WFTPE zakelijk net gedaan. Heel plezierig om de leerstof eigen te maken. Zo ook hypotheek. Super om de kennis te vernemen en hiermee de praktijk in te gaan.

• ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

• VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

• VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

• SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

• "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

• SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

• NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (5 reacties)

“Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

• ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

• PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.