quote

"Ik vind dat het hele BKR op de schop moet" Jeffrey Leichel (Stichting Odin) op VVP Online

stelling

"Hypotheekverstrekkers gaan veel te halsstarrig om met BKR-registraties"

nieuws

RABOBANK MAG BBQ WEGGEVEN BIJ ADVIESGESPREK

De AFM zegt geen moeite hebben met de actie van de Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen, waarin het aangaan van een adviesgesprek voor een hypotheek wordt beloond met een Weber-BBQ van 99,99 euro.


3 augustus 2017

De website van de bank leest: "Volgt er aansluitend op het bezoek aan het zomer inloopspreekuur (op 1 juli en 5 augustus, red.) een adviesgesprek voor 1 oktober 2017 bij Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen? Dan ontvang jij tijdens het adviesgesprek een Weber barbecue ter waarde van 99,99 euro cadeau zodat je heerlijk kan barbecueën in jouw nieuwe woning!"

De AFM verklaart tegenover VVP dat een welkomstcadeau of incentive om in gesprek te raken moet kunnen, zolang het niet doorschiet. Het mag niet zo zijn dat de consument door het aanbod wordt verleid de hypotheek of verzekering te sluiten. De AFM wil ook niet dat het aanbod in geld is. Het moet ludiek blijven.

De toezichthouder vindt het ook geen probleem als de adviseur de consument een bos bloemen of iets dergelijks geeft wanneer het adviesgesprek succesvol was.

 

Jeroen Wolfsen (MoneyWise) blijft moeite houden met de actie. Wolfsen tweette vorige week: "Beste # Afm een BBQ weggeven voor Rabo #hypotheek adviesgesprek .Mag dat? levelplaying field, distributiekosten?" 

Wolfsen nu: "Het vreemde is dat het mag, maar de afm het ook onwenselijk vindt. Daar komt nog bij dat on de distributiekosten aanbieders rekening moeten houden met verkoopkosten. Als men gratis bbq's gaat weggeven, moet dat(op termijn) iets doen met die distributiekosten."

 

Schadeverzekeringen

Bij schadeverzekeringen is er geen provisieverbod. Maar ook daar is het standpunt van de AFM dat "het niet zo moet zijn dat het cadeau richting geeft aan het advies of het sluiten van een overeenkomst. Daarmee is de klant niet gebaat, dus houd het bij een geste. Wat bij hypotheken niet mag, mag bij een schadeverzekering wel, namelijk een geldbedrag in de vorm van korting of voucher. Bij schadeverzekering is er wettelijk gezien dus geen onderscheid tussen een bedragje of cadeautje".

reacties

Joop Boer / Joop Boer Assurantien

Als het nu een bbq is wat is het morgen? Adviseurs investeer in kennis. Laat zien dat je goed bent. Dan komen de klanten vanzelf. Geef je kennis weg en besteed desnoods een uurtje langer aan de klant waar hij voordeel van heeft. Klant wenst voldoende aandacht en zit echt niet te wachten op een cadeau(tje).

reactie toevoegen

 
UW NAAM EN BEDRIJFSNAAM BIJ UW REACTIE
Als vakblad kiezen wij ervoor om de dialoog met open vizier aan te gaan en met respect voor iedereen die aan deze dialoog wil meedoen. In dit kader wordt bij een reactie je naam en bedrijfsnaam vermeld.
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.

overig nieuws

 • ADVISEUR HOEFT GESPREK NIET WOORDELIJK VAST TE LEGGEN

  Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam hypotheekadviseur kan niet worden verlangd dat ieder gesprek woordelijk wordt vastgelegd en woordelijk kan worden gereproduceerd, zegt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening in Uitspraak 2017-540.

 • VERZEKERAAR HOEFT 'BRANDEND HUIS' NIET TE VERZEKEREN

  Verzekeraars zijn niet gehouden om verzekerden die op 1 januari 2014 reeds ziek waren de mogelijk te bieden van verlenging van de uitkeringstermijn van hun aov. Dat bevestigt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) nog eens in Uitspraak 2017-538..

 • VERLAGING DEKKING AUTOVERZEKERING ZINVOL?

  De vraag of verlaging van de dekking van de autopolis voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto. Aldus MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen 2017.

 • SYSTEEMFOUTJE, BEDANKT!

  Als gevolg van een systeemfout hebben lezers van VVP Online maandag notificaties ontvangen van oude reacties van Nico van Koesveld.

 • "GEBRUIK REPARATIEFORMULIER VOORWAARDEN BIJ NVM- OF VBO-MAKELAAR"

  Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond raden consumenten met een NVM- of VBO-makelaar aan om hem of haar een 'reparatieformulier' te laten ondertekenen. Hiermee worden de verouderde algemene voorwaarden die NVM en VBO hanteren op de belangrijkste punten 'gerepareerd'.

 • SEBASTIAN MENNES OP VVP-EVENT INKOMEN

  Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event Inkomen zijn inzichten aan inkomenadviseurs over stress, burn-out en arbeidsongeschiktheid.

 • NIBUD KAATST BAL TERUG NAAR HYPOTHEEKVERSTREKKERS (5 reacties)

  “Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen”, aldus Marcel Warnaar van het Nibud op kop-munt.nl.

 • ONJUISTE MARKTWAARDE WONING LEIDT NIET TOT SCHADEVERGOEDING

  Het hanteren van een onjuiste marktwaarde van de woning in de administratie door ING leidt niet tot een schadevergoeding, omdat de consument geen schade heeft geleden, zo blijkt uit Uitspraak 2017-517 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

 • CONSUMENT HEEFT RECHT, NIET DE PLICHT TOT BOETEVRIJE AFLOSSING

  Een bank kan er niet toe worden gehouden om de toekomstige boetevrije rente mee te nemen in haar berekening van de boeterente, zo blijkt uit Uitspraak 2017-514 van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid).

 • PETER PAUL BARTH NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER KLAVERBLAD

  Peter Paul Barth wordt per 1 september benoemd tot algemeen directeur en voorzitter van de directie van Klaverblad Verzekeringen.

Meer nieuws...