Adviesalerts! bij Zakelijk & Inkomen

adviesalerts zorg & inkomen 2021

(Uit katern Zakelijk & Inkomen in VVP 3) Wat zijn belangrijke ontwikkelingen bij Zakelijk & Inkomen? Lees het in deze rubriek ‘Adviesalerts!’. Gaat er nog wat komen bijvoorbeeld van een verplichte AOV voor zelfstandigen?

Een van de belangrijkste ontwikkelingen op de zakelijke (en steeds meer ook particuliere) verzekeringsmarkt, is de opkomst van cyberverzekeringen. Cyberrisico’s zijn inmiddels zo groot en wijdverbreid dat hier gewoon aandacht voor moet zijn in het adviesgesprek. Het gaat in dit geval ook om meer dan alleen een polis; de ondersteuning bij preventie en onverhoopte schade is minstens zo belangrijk.

De cyberincidenten die de pers halen, betreft vaak aanvallen door hackers (via ransomware bijvoorbeeld) en de grote bedragen die soms als losgeld worden betaald. In werkelijkheid, zo is ook te lezen in bijvoorbeeld de onlangs verschenen Cybersecuritymonitor van het CBS, betreft het vaak ook andersoortige incidenten. Maar een gevalletje cybercrime dat flink in de pers is geweest, kan natuurlijk wel een mooie binnenkomer voor het adviesgesprek zijn...

Een interessant hulpmiddel is de Risicoklasseindeling Digitale Veiligheid, waarmee de adviseur samen met de MKB-klant cyberrisico’s en passende controlemaatregelen in kaart kan brengen. Zie: www.digitaltrustcenter.nl/risicoklasse.

Herziening pensioenstelsel

De hervorming van het pensioenstelsel duurt waarschijnlijk een jaartje langer dan voorzien; de transitie moet nu voor 1 januari 2027 een feit zijn. Ook de hervorming van het nabestaandenpensioen en de invoering van het keuzerecht bedrag ineens worden naar 2023 getild.

Het nieuwe pensioenstelsel kent twee contracten: het Nieuwe Pensioen Contract en de verbeterde premieregeling (‘Wvp+’). In het eerste geval wordt variabel pensioen anders dan nu de standaardinstelling (default). Bij Wvp+ met persoonlijke pensioenpot is de default ook variabel pensioen, maar is kiezen voor vast pensioen wel mogelijk.

UBO-register

Ruim 1,5 miljoen organisaties moeten hun UBO (Ultimate Beneficial Owner) of UBO’s voor 27 maart 2022 inschrijven in het afgelopen najaar geopende UBOregister. Het UBO-register is onderdeel van het Handelsregister. Na het Handelsregister en het kleinere LEI-register, is het UBO-register het derde register dat KvK beheert. Wijzigingen in UBOgegevens moet men aan de KvK doorgeven in een UBO-opgave, binnen zeven dagen nadat ze van kracht geworden zijn.

Verplichte aov zelfstandigen

Verwachte problemen met de uitvoering brachten de minister er eind maart toe een andere opzet van de verplichte AOV voor zelfstandigen te opperen dan de Stichting van de Arbeid vorig jaar adviseerde. De minister stelt nu als vertrekpunt voor “een eenvoudige verzekering voor ondernemers. Hierbij wordt uitgegaan van een verzekering voor iedereen die winst uit onderneming geniet, zonder dat daar uitzonderingen op worden gemaakt of keuzemogelijkheden worden gegeven”. Het Verbond van Verzekeraars riep meteen op om geen overhaaste beslissingen te nemen: “Mensen maken totaal verschillende keuzes als het gaat om bijvoorbeeld wachttijden, het arbeidsongeschiktheidscriterium en de uitkeringshoogte. Dat kun je nooit allemaal in een verplichte basisverzekering stoppen. Wanneer we het verplichte deel beperkt houden en ruimte bieden voor uitgebreidere dekking in een particuliere polis hoeft dat ook niet.” Wordt ongetwijfeld vervolgd. Of misschien ook niet, verdwijnt dit dossier bij het ministerie ergens onderin een la om er niet meer uit te komen.

Reactie toevoegen