Gemiddelde overwaarde 175 mille

Hypotheek rekenmachine via Pixabay

De gemiddelde overwaarde per woning bedraagt momenteel 175.000 euro, aldus onderzoek door Calcasa. Het bureau: “Dit geeft aan dat een groot deel van de woningmarkt voorlopig voldoende vet op de botten heeft om eventuele verdere prijsdalingen aan te kunnen.”

In Nederland zijn er op dit moment circa 8,1 miljoen woningen met een totale woningwaarde van ruim drie biljoen euro. Voor de berekening van de overwaarde keek Calcasa naar de bestaande koopwoningen die een verkooptransactie hebben gehad sinds 1 januari 1993. Dit zijn in totaal circa drie miljoen woningen met een totale waarde van ruim 1,2 biljoen euro en een gemiddelde woningwaarde van 445.000 euro. Vergeleken met de historische aankoopprijs komt dit neer op gemiddeld 175.000 euro overwaarde per woning. Doordat de hypotheekfinanciering ook minder dan 100 procent van de aankoopprijs kan zijn en er tussentijdse hypotheekaflossingen gedaan worden ligt de daadwerkelijke overwaarde voor veel woningen hoger. In dit onderzoek wordt echter de historische verkoopprijs vergeleken met de actuele marktwaarde. Hierbij is uitgegaan van een volledige financiering bij verstrekking en geen aflossingen op de leningen. De inschatting van de overwaarde is daarmee dus conservatief, aldus Calcasa.

Kijkend naar de allocatie van deze overwaarde naar individuele woningen, dan valt logischerwijs op dat vooral woningen die in het vorige millennium voor het laatst zijn verkocht, veel overwaarde hebben. Verder valt op dat woningen met een laatste verkoop in de periode 2009-2017 meer overwaarde hebben dan woningen verkocht in 2008. De prijsdalingen als gevolg van de kredietcrisis zijn hier de oorzaak van.

Calcasa: “Als we vervolgens kijken naar de totale overwaarde in de markt, dan springt vooral het jaar 2017 eruit. De voornaamste reden is dat relatief veel woningen (bijna 200.000) voor een laatste keer werden verkocht in dat jaar. Daarnaast hebben deze woningen de stevige prijsstijgingen in de afgelopen jaren meegemaakt.”

Tussenwoningen

Het bureau vervolgt “Als verder op de gegevens wordt ingezoomd, valt op dat vooroorlogse en vrijstaande woningen de meeste overwaarde hebben per woning. Vrijstaande woningen hebben over het algemeen een hogere waarde, waardoor ze in de afgelopen jaren veel overwaarde hebben opgebouwd. Van de totale overwaarde, komt het voornaamste deel voor rekening van de tussenwoningen. De verklaring daarvoor is simpel. Tussenwoningen zijn met bijna 900.000 woningen het best vertegenwoordigd in de circa drie miljoen woningen uit het onderzoek. De overwaarde per tussenwoning bedraagt circa 166.000 euro en benadert daarmee het totale gemiddelde.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Jonge huishoudens hebben weinig overwaarde

Jonge huishoudens hebben weinig overwaarde

Hoewel gemiddeld genomen de prijs van Nederlandse huizen aanzienlijk hoger ligt dan de bijbehorende hypotheek, bestaan tussen huishoudens grote verschillen. Terwijl...