Impactvolle shortlist Positive Finance Award 2017

Positive Finance Day 2017 jury en spotters

Er zijn volop lichtpunten in de financiële wereld. Dat is de conclusie van de jury van de Positive Finance Award. Uit een longlist van meer dan vijftig kandidaten heeft de jury een shortlist samengesteld van twaalf impactvolle initiatieven en drie inspirerende personen die meedingen naar de Positive Finance Award 2017.

De opdracht voor de jury: zoek initiatieven binnen de financiële wereld waar de samenleving écht iets aan heeft gehad, waar mensen duurzaam mee geholpen zijn en waar de - financiële - wereld mooier door is geworden. De jury hanteert hierbij drie categorieën: initiatieven die bewezen betekenisvol zijn, initiatieven die vooruitstrevend zijn en in potentie betekenisvol en personen die het verschil maken.

Shortlist bewezen betekenisvol

De shortlist in de categorie Bewezen betekenisvol bestaat uit:

Bunq is ‘the bank of the free’, de Whatsapp onder de banken. Het enige wat nodig is om te bankieren is een mobiele telefoon en de bunq app. Bunq kreeg in 2015 een bankvergunning van DNB.

Commoneasy heeft een tool ontwikkeld om samen met een netwerk een vangnet te vormen, terug naar de kern van verzekeren, maar dan online. Door het gebruik van cirkels (connecties van jouw connecties komen in de tweede cirkel), bouw je snel dekking op. Commoneasy richt zich op zzp-ers.

Lendahand speelt in op de ‘missing middle’ in opkomende economieën door middel van crowdfunding; een lening wordt door een investeerder via de website van Lendahand verstrekt aan een lokale partner die het op zijn beurt weer uitleent aan het betreffende bedrijf. De uitlener ontvangt via Lendahand een gezond rendement en de ondernemer betaalt een eerlijke rente.

Otly heeft als missie: kinderen en ouders van een service te voorzien waar traditionele banken en scholen tekort schieten. Het biedt financiële educatie en kindvriendelijk bankieren. Gratis app waarmee ouders virtueel zakgeld naar hun kind over kunnen maken en de financiën van de kinderen bij kunnen houden. De junior versie leert het kind met geld omgaan.

Tikkie is een gratis app waarmee men een terugbetaalverzoek via Whatsapp kan versturen. Tikkie is een start-up initiatief van ABN Amro.

Shortlist in potentie betekenisvol

De shortlist In potentie betekenisvol bestaat uit:

Bundelz is de eerste prepaid autoverzekering in Nederland voor de af & toe rijder. Men koopt een bundel van 1000 kilometer, wanneer je bundel op is kan men een nieuwe bundel kopen. Bundelz is een initiatief van het Sparklab van Nationale-Nederlanden in samenwerking met Vodafone en Intrasurance.

Digido ofwel digitaal doen een gratis applicatie die je thuisadministratie bundelt en bewaart, geeft grip en overzicht op financiën. De gegevens kun je delen met je adviseur en bevat ook een financiële agenda die bijvoorbeeld aangeeft wanneer een polis verloopt. Gelanceerd door Newest Industry in samenwerking met Advieskeuze.nl.

Fitalytics/Fitter geeft persoonlijk advies op basis van jouw lifestyle data - beweging, slaap, voeding - om de beste versie van jezelf te worden en koppelt daar een financiële beloning aan.

Gavin is een eerste risk-sharing-service. Het is ontstaan vanuit het idee dat verzekeren anders kan; beter, eenvoudiger en goedkoper.  Verdienmodel: 15% vergoeding over ieder claimbedrag.

Kandoor beantwoordt financiële vragen online binnen vier uur. De antwoorden worden gegeven door vrijwillige en onafhankelijke gidsen. Een maatschappelijk initiatief gefinancierd en gesteund door pensioenuitvoerder APG met partners: SVB, ABP, Menzis, Obvion, Jumba.nl, ACP. 

Ockto is een online methode om data te verzamelen voor consumenten die een financieel product willen afsluiten. De consument kan zo snel en simpel financiële informatie over zijn huishouden verzamelen en delen met anderen. De financiële gegevens worden op een veilige manier gehaald van sites van de overheid waar de gegevens al bekend zijn. Ockto is een product van Yellowtail..

Think forward initiative is een initiatief van ING, DellEMC, dimension data, CEPR, Deloitte. Het is een platform van experts om uit te zoeken hoe financiële keuzes worden gemaakt. Deze onderzoeksresultaten worden gebruikt om consumenten te helpen.

Shortlist inspirerende personen

Als personen zijn in de shortlist opgenomen: Natasja Naron van Gabriël financiële bescherming, Ronald de Rooij en Rob Wolters van Huis & Hypotheek Nunspeet en Joyce Velu en Robbert Vesseur van Good Finance.

De jury komt 27 oktober bijeen om de nominaties bekend te kunnen maken van de Positive Finance Award 2017. De Award wordt op 9 november uitgereikt tijdens de Positive Finance Day, een initiatief van de stichting New Financial Forum en Dazure.

Positive Finance Day

De Positive Finance Day laat nieuwe en meeslepende ontwikkelingen zien in de financiële wereld. Op 9 november komt de financiële sector samen om best practises te delen en in de praktijk te ondervinden hoe kleine verschillen soms groots effect hebben voor klanten. De Positive Finance Day is een jaarlijks event georganiseerd door de stichting New Financial Forum en Dazure. Willem Vreeswijk, oprichter van New Financial Forum: “De Positive Finance Day laat díe initiatieven zien, waar we in de dagelijkse praktijk veel te weinig over horen.”

Dagvoorzitters van deze dag zijn acteur Loek Peters (hitserie Penoza) en Indra Fristhert (Dazure). Naast verschillende sprekers, waaronder Kees Klomp en Amba Zeggen en een markplein vol positieve initiatieven is ook Jolijn Creutzberg, oprichter van sociale onderneming Van Hulley, aanwezig. Ter plekke maakt zij van versleten overhemden en blouses, prachtige boxershorts. Met haar sociale onderneming ondersteunt zij vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deelnemers worden verzocht een overhemd of blouse mee te nemen naar de Postive Finance Day. Schrijf je hier in, al bijna honderd financiële dienstverleners gingen je voor!

Jury en spotters

De jury bestaat uit Antoinette Kalkman (FlexFront), Odette Bakker (Dazure), Alexander Koene (BR-ND) en Jack Vos (Luyten Adviesgroep). Spotters zijn professionals in verschillende disciplines die met de juryleden op zoek zijn gegaan naar de meest betekenisvolle initiatieven. De spotters zijn: Pieter Ris (i-KYC), Michael Dooijes (Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity), Kim Cramer (BR-ND), Gert Vasse (YellowTail), Jelle Jansons (Nationale-Nederlanden), Amba Zeggen (Risk & Governance), Justin Schlee (Anva), Martin Koot (MoneyView), Arjen Bijlsma (Munt Hypotheken) en Gijs van Reeden (FlexFront).

Reactie toevoegen

 
Meer over
Kees Klomp: "Economie als gedachtegoed"

Kees Klomp: "Economie als gedachtegoed"

"Als we het over de economie hebben, dan hebben we het over de zaken die we tijdens het alledaagse leven over economie horen en zien: inflatie, koopkracht, belastingdruk...

Oproep Rineke Dijkinga: "Steun mooi eten uit de lokale keten"

Oproep Rineke Dijkinga: "Steun mooi eten uit de lokale keten"

"Stel je voor dat er door heel Nederland een mozaïek patroon zou liggen van akkertjes, zo tussen de 2,5 en 5 hectare waar ‘gezondheid per hectare’...

Michiel Dietvorst: "Comfortabel op weg naar de afgrond"

Michiel Dietvorst: "Comfortabel op weg naar de afgrond"

"Luisteren naar de echo van wat je zelf denkt of weet, is comfortabel en voelt heel veilig, maar maakt je doof en blind voor wat er om je heen aan het gebeuren is...

Zou jij een functiepunt willen zijn in een datacluster?

Zou jij een functiepunt willen zijn in een datacluster?

"Het zou bij mij niet opkomen om premie te baseren op basis van afkomst. En als de hoogte van die premie dan bij toeval samenvalt, dan kan ik dat onderbouwen met...

Karin Polman: show, don’t tell

Karin Polman: show, don’t tell

"Dat ik niet de enige ben die meer gelooft in feiten dan in woorden, zag ik laatst bevestigd in een onderzoek van de universiteiten van Loughborough University,...

Lessen over vrouwvriendelijkheid

Lessen over vrouwvriendelijkheid

"Inclusiviteit is een belangrijk en actueel thema in onze samenleving. Minister Kaag heeft een inclusieve financiële sector als één van de vier...

How Company, Alpina en NFF doneren 4000 euro aan stichting ALS Nederland

How Company, Alpina en NFF doneren 4000 euro aan stichting ALS Nederland

How Company, Alpina Group en de stichting New Financial Forum hebben dankzij de deelnemers aan de communicatietraining ‘Communicatie Stijlen Analyse’...

Save the Date: Positive Finance Day 2023

Save the Date: Positive Finance Day 2023

Welke bedrijven hebben we als samenleving nodig passend bij de uitdagingen van deze tijd? Welk ondernemerschap brengt oplossingen dichterbij, welke bedrijfsstructuur...

Steward-ownership als bedrijfsmodel van de toekomst

Steward-ownership als bedrijfsmodel van de toekomst

September vorig jaar maakte outdoor kledingmerk Patagonia bekend dat oprichter en eigenaar Yvon Chouinard al zijn aandelen in het bedrijf aan twee goede doelen...

Marijke Kodden: "Alle wijsheid en kennis is al aanwezig"

Marijke Kodden: "Alle wijsheid en kennis is al aanwezig"

Steeds meer mensen staan op om de aarde gezonder te maken. Met belangrijke initiatieven herstellen zij wat eerder door de mens stuk is gemaakt. De aarde zal het...