Komt u nog koppelverkoop tegen? Reageer!

Handboeien via Pixabay

Wat zijn uw ervaringen met koppelverkoop en gedwongen winkelnering? Komt u dit nog veel tegen in de markt? Reageren kan onder dit bericht. Aanleiding voor de vraag is het geval waar een adviseur tegenaan is gelopen. De adviseur noemt het “ethisch uiterst teleurstellend dat dit anno 2022 nog kan plaatsvinden”.

Onderstaande komt uit een mail van een Rabobank-medewerker aan een klant die een zakelijke rekening wilde openen: “Zojuist hebben wij elkaar telefonisch gesproken. U hebt bij ons voor jouw onderneming een zakelijke rekening aangevraagd. Fijn dat u voor Rabobank hebt gekozen. We hebben u al verteld dat voor ondernemingen die in de vastgoedsector werken extra acceptatievoorwaarden gelden en waarom dat zo is. In deze brief zetten we alles nog een keer op een rijtje en bevestigen wij onder welke voorwaarden uw onderneming klant bij ons kan worden en blijven.

“Om welke voorwaarden gaat het? Het betalingsverkeer van uw onderneming loopt voor meer dan 50 procent via ons. U neemt minimaal twee andere producten bij ons af (betaal- of spaarrekening uitgesloten). U mag in een periode van 90 dagen niet meer dan 5.000 euro contant op de rekening storten. Dit geldt voor storten bij de bank en via een geld- en waardevervoerder.

“Waarom gelden er in deze sector extra voorwaarden? De vastgoedsector heeft hogere integriteitsrisico’s dan andere sectoren. Dat betekent dat deze kwetsbaarder is voor witwassen, fraude en terrorismefinanciering en overtreding van sancties die er tegen bepaalde landen en/of personen gelden. Criminelen maken misbruik van deze kwetsbaarheden en dat is een risico voor onze klanten, de samenleving en voor ons. Omdat we de risico’s die dit voor ons, uw onderneming en de maatschappij met zich meebrengt willen beperken, stellen we een aantal voorwaarden aan de klantrelatie die we met u willen aangaan.”

In een telefonische toelichting aan de klant werden als mogelijke andere producten genoemd een gebouwenverzekering of AOV.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Robin Blok - SuperGarant Verzekeringen BV 21 januari 2022

Rabobank doet dit regelmatig bij onze klanten. Financiering wordt verstrekt als ook verzekeringen worden afgesloten.

Andy de Schipper - Mijn TransportVerzekering 18 januari 2022

Startende eigenrijder - klant bij ons kantoor - die bij de Rabo een rekening wilde openen kreeg als voorwaarde dat er verzekeringsproducten afgesloten moesten worden. Heeft de AVB en vervoerdersaansprakelijkheid genomen om die rekening te kunnen openen. Een andere klant van ons durft niet weg te gaan bij de Rabo omdat er nog een hypotheek op de loods rust. Volgens hem gaan ze dan de rente verhogen en hij is bang voor het aantrekken van de teugels als het gaat om betalingstermijnen.

Helga Scheeren - VVAZ intermedis 18 januari 2022

ZZP-er wil een zakelijke rekening openen bij Rabo bank. Verplichting om een BAV te sluiten die dan 6 maanden "gratis" wordt verstrekt. Client wil dit niet, maar de verzekering bij ons sluiten als TP. Geeft de medewerker aan u kunt alleen een zakelijke rekening openen als u aan onze voorwaarden voldoet. Vervolgens is gewezen op koppelverkoop. Reactie van de medewerker RABO: Bedankt voor uw bericht. Het beleid welke Rabobank heeft opgesteld voldoet aan de wet- en regelgeving. Indien u een zakelijke rekening bij ons wenst te openen, dient u aan deze voorwaarden te voldoen. Indien u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.00 uur en 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.30 uur.

Pascal Andriolo - AVS Adviseurs 18 januari 2022

Onlangs nog de agrarier die een bedrijfsfinanciering bij de Rabo nodig had, verzekeringen van de panden moesten via Rabo

Lars van Beuzekom - Triple A assurantiën & hypotheken 18 januari 2022

Recentelijk bij ons ook een klant die een rekening wilde openen bij Rabobank. Wordt verplicht minimaal nog één ander product hierbij af te sluiten, waarbij voorkeur verzekering heeft. Dit om het risico bij de klant beter in te kunnen schatten was de reden. Toen de klant met dit verhaal bij ons kwam, hebben wij Rabobank gebeld. Adviseur die ons te woord stond, gaf aan dat deze verplichting niet aan alle voorwaarden voldeed om als koppelverkoop te worden bestempeld....

Guitjens - Guitjens Verzekeringen & Risicobeheer B.V. 18 januari 2022

Een cliënt van ons welke actief is in het vastgoed wilde zakelijke financiering aanvragen bij Rabobank. Er werd hem aangegeven dat de gebouwenverzekering ook via Interpolis moest worden onderbracht als voorwaarde om voor (de behandeling van) de financiering in aanmerking te komen. Ik dacht dat dit anno 2022 wettelijk verboden was?

Ben Zonneveld - Ass.kantoor de Oude Rijn 18 januari 2022

Recentelijk bij zowel Rabo als ING, bij het openenen van een zakelijke rekening, dat er ook een verzekering afgenomen diende te worden.

Ferdi Woudenberg - Vast & Zeker Bedrijfsverzekeringen BV 18 januari 2022

Rabobank. Regelmatig. Financiering dan ook verzekeringen. Niet op papier maar wel in het gesprek.

Meer over