Leges Wft-examen verlaagd naar 60 euro

Examenzaal via Pixabay

Het legestarief voor initiële-examens en PE-examens wordt verlaagd van 67 naar 60 euro. Dat staat in de 'Regeling introductie leges voor bijzonder examen en verlaging leges Wft-examens' die Financiën dinsdag ter consultatie heeft voorgelegd. De consultatie sluit 4 december.

De verlaging, voor de tweede PE-periode van 1 april 2019 tot 31 maart 2022, volgt uit de omstandigheid dat ten opzichte van voorgaande jaren de uitvoeringskosten van DUO zijn afgenomen.

Momenteel dekt het ministerie van Financiën de kosten voor het CDFD voor 81 procent uit leges en voor 19 procent uit de algemene middelen door middel van een subsidie van 436.000 euro. De subsidie zal komen te vervallen, waardoor al deze kosten vanuit de leges zullen worden gedekt. Dit met het oog op het uitgangspunt om het stelsel over de jaren heen in zijn geheel kostendekkend te maken.

De centrale Wft-examinering is met een legestarief van 60 euro per afgelegd examen naar verwachting kostendekkend als jaarlijks tussen de 70.000 en 80.000 examens worden afgelegd.

Legestarief bijzondere examens: 80 euro

Voor bijzondere examens zal het verschuldigde tarief 80 euro gaan bedragen.

De eerste PE-periode begon op 1 april 2017 en loopt nog tot en met 31 maart 2019. Indien een houder van een diploma of erkenning niet binnen deze PE-periode een PEexamen met goed gevolg heeft afgelegd, verliest hij zijn bevoegdheid om advieswerkzaamheden te verrichten. Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft biedt de mogelijkheid om een bijzonder examen af te leggen om de bevoegdheid te laten herleven. Na 31 maart 2019 kan deze situatie zich voor het eerst voordoen.

Voor deze bijzondere examens worden hogere uitvoeringskosten gemaakt dan voor de reguliere examens omdat ze slechts een paar maal per jaar worden afgelegd. Dit resulteert er in dat het legestarief hoger is dan het legestarief voor een regulier PE-examen. Het legestarief is gebaseerd op de aanname dat maximaal 150 bijzondere examens per jaar afgenomen gaan worden. De te dekken aanvullende uitvoeringskosten van DUO en het CDFD bedragen dan per jaar naar verwachting 12.000 euro.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Hoffelijk: "Nu zakken er onnodig veel mensen"

Hoffelijk: "Nu zakken er onnodig veel mensen"

Opleidingsinstituten moeten snel grip krijgen op de wijzigingen bij de Wft-examinering en hun opleidingen aanpassen. Dat stelt Hoffelijk. Edwin Deijs, Directeur...

PE-examen tientje duurder vanaf 1 april 2022

PE-examen tientje duurder vanaf 1 april 2022

De leges voor een PE-examen gaan per 1 april 2022 met tien euro omhoog naar 70 euro. Hetzelfde geldt de leges voor een initieel Wft-examen. De leges voor een bijzonder...