"Nederland heeft grootste vermogenskloof tussen mannen en vrouwen van Europa"

Angel Hoover 2022

Vrouwen bereiken naar verwachting gemiddeld slechts 74 procent van het door mannen opgebouwde vermogen  wanneer zij met pensioen gaan. Het verschil in alle landen die in de analyse zijn meegenomen varieert daarbij van 60 procent in het slechtste geval tot 90 negentig in het beste geval. Dit blijkt uit het WTW Global Gender Wealth Equity rapport. Uit dit rapport blijkt dat Nederland de grootse vermogenskloof tussen mannen en vrouwen heeft in Europa.

Het WTW Global Gender Wealth Equity rapport is een vervolg op een samenwerking tussen het World Economic Forum (WEF) en WTW eerder dit jaar, waarbij de eerste inzichten in de vermogenskloof werden gepubliceerd in het Global Gender Gap Report.

In Europa is de gemiddelde vermogenskloof tussen mannen en vrouwen het kleinst van alle regio's in de wereld: vrouwen zullen bij hun pensionering naar verwachting iets meer dan driekwart (77 procent) van het vermogen van mannen hebben opgebouwd. Nederland heeft met 70 procent de grootste vermogenskloof tussen mannen en vrouwen van Europa, vier procent onder het wereldwijde gemiddelde en zeven procent onder het Europese gemiddelde.

Angel Hoover, hoofd Benelux, WTW, zegt: "Dit is een schokkend resultaat en een teken hoeveel meer er moet worden gedaan. Deze ongelijkheid wordt veroorzaakt door vele factoren, waaronder de loonkloof tussen mannen en vrouwen, uitgestelde carrières vanwege mantelzorg en verschillen in financiële kennis. Onze samenleving voert een welkom debat over de vermogensgelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar de discussie moet ook gaan over het vermogen van vrouwen tijdens hun loopbaan en bij hun pensionering."

Het onderzoek laat daarnaast zien dat de vermogenskloof tussen mannen en vrouwen bij pensionering toeneemt met de anciënniteit. Wereldwijd bereiken vrouwen in hogere expert- en managementfuncties minder dan twee derde (62%) van het geaccumuleerde vermogen dan hun mannelijke tegenhangers hebben bij pensionering. Voor professionele en technische functies op mid-level is de kloof met 69 procent nog steeds aanzienlijk, maar voor operationele eerstelijnsfuncties neemt deze aanzienlijk af tot 89 procent.

Reactie toevoegen

 
Meer over
WTW: "Groeiend personeelsverzuim leidt tot hogere bedrijfskosten"

WTW: "Groeiend personeelsverzuim leidt tot hogere bedrijfskosten"

van de Nederlandse werkgevers heeft 41 procent het afgelopen jaar te maken gehad met een toename van het ziekteverzuim onder werknemers. Aldus de 2023 Absence Management...

Nederlandse werkgevers plannen salarisverhoging van 3,8 procent voor 2023

Nederlandse werkgevers plannen salarisverhoging van 3,8 procent voor 2023

Werkgevers in Nederland zijn van plan hun personeel in 2023 een gemiddelde jaarlijkse loonsverhoging van 3,8 procent te geven. Ze hebben te maken met een krappe...

WTW: betaalbaarheid en transparantie pensioenstelsel moet beter

WTW: betaalbaarheid en transparantie pensioenstelsel moet beter

Bijna driekwart van de werkgevers en iets meer dan de helft van de werknemers vindt dat het pensioenstelsel veranderd moet worden.  Werkgevers geven ook aan...