Pak nou eens echt je verantwoordelijkheid bij de duurzame transitie

Duurzaamheid (aardbol groen)

(Commentaar VVP) Minister Kaag gaat verkennen hoe wetgeving kan helpen bij het versterken van de bijdrage van financiële ondernemingen aan de duurzame transitie. De minister liet maandag weten ontevreden te zijn over de actieplannen van financiële instellingen, opgesteld in het kader van hun klimaatcommitment. Kaag: “Op dit moment noemen de meeste actieplannen van financiële instellingen de te nemen acties, maar ontbreekt een uiteenzetting en onderbouwing van hoe deze acties in de praktijk leiden tot CO2-reductie.”

De vraag die in de verkenning centraal staat is wat voor wetgeving het meest effectief is om de financiële sector versneld te helpen met het in lijn brengen van hun portefeuilles met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs en het afbouwen van fossiele financiering. Kaag schetst enkele mogelijke instrumenten: een inspanningsverplichting om financieringen en beleggingen in lijn te brengen met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs, een verplichting om een klimaatplan op te stellen, met duidelijke regels over de inhoud en de verplichting ook uitvoering te geven aan het plan, een uitbreiding van de wettelijke eisen om betrokkenheidsbeleid te voeren.

Tijd voor actie

Kaag zet een duidelijke stok achter de deur dus. Haar boodschap is natuurlijk ook: houd op met woorden, het is tijd voor daden. Financiële instellingen hebben zich gecommitteerd, dan past het niet om te dralen. Je zult als financiële instelling keuzes moeten maken en van bepaalde beleggingen en misschien zelfs klanten afscheid moeten nemen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dat geldt hier ook. Maar de sector lijkt nog niet op dat punt te zijn aangeland.

Sterker, ze lijken wet- en regelgeving wel prima te vinden. Dutch Fund and Asset Management Association, Nederlandse Vereniging van Banken, Pensioenfederatie en Verbond van Verzekeraars in hun gezamenlijke reactie: “Er is een transitieperiode nodig om als samenleving stapsgewijs van fossiele brandstoffen over te stappen op duurzame producten, rekening houdend met betaalbaarheid en beschikbaarheid van duurzame oplossingen voor burgers en bedrijven. Het is aan de overheid om hierin het gewenste tempo, heldere en richtinggevende doelen aan te geven en normen vast te stellen. Daarmee wordt duidelijk binnen welke wettelijke kaders het bedrijfsleven en de consument mag en moet opereren om de Parijsdoelen te halen. De energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen is bijvoorbeeld een effectieve norm gebleken om het commerciële vastgoed binnen enkele jaren te verduurzamen.”

Het zou in dit geval toch je eer te na moeten zijn dat de wetgever voor jou de kaders moet schetsen en de keuzes moet maken. Als financiële instelling ben je onderdeel van de samenleving en moet je je niet willen verstoppen achter de overheid als het gaat om wezenlijke kwesties. Dus neem nou gewoon je verantwoordelijkheid en kom echt in beweging.

Prachtig voorbeeld overigens van dat sinds 1 januari verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Op 1 januari had volgens de RVO tien procent van de gebouwen niet meer dan label D, 35 procent had helemaal geen energielabel. Hebben financiële instellingen deze klanten uit hun portefeuilles gegooid? Natuurlijk niet.

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Achmea, a.s.r. en NN aan de slag met Net-Zero

Achmea, a.s.r. en NN aan de slag met Net-Zero

De Net-Zero Insurance Alliance heeft tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos het eerste Target-Setting Protocol gelanceerd. Dat...

Kaag: "Financiële sector moet groene lat hoger leggen"

Kaag: "Financiële sector moet groene lat hoger leggen"

Minister Kaag van Financiën roept de financiële sector op “een stap verder te zetten ten opzichte van het huidige klimaatcommitment”. Dit in...