Positive Finance Day 2022: je ster mogen leven

Positive Finance Day 2022 groepsfoto

Inclusie is je ster mogen leven, zijn wie je werkelijk bent. Zo werd het mooi verwoord tijdens de vijfde Positive Finance Day van Dazure en de stichting New Financial Forum - met ondersteuning van Allianz Benelux - met als thema een nieuwe balans. Die balans ontstaat niet wanneer we met de armen over elkaar blijven zitten, actie is vereist. Die actie moet in de eerste plaats van binnen naar buiten zijn, dus vanuit het individu en zijn of haar unieke kwaliteiten. Maar de samenleving en de financiële sector als belangrijk onderdeel daarvan kunnen wel degelijk ook stappen zetten.

De nieuwe balans veronderstelt evenwicht tussen vrouwelijke en mannelijke waarden. Uiteindelijk zitten die waarden in iedereen, maar duidelijk is dat een grotere invloed van vrouwen de balans – die nu zo doorslaat naar mannelijke waarden – enorm kan verbeteren. Indra Frishert (Dazure) zei, verwijzend naar de kritieke toestand waarin de (leef)wereld momenteel lijkt te verkeren, te hopen dat er “een einde komt aan het haantjesgedrag en dat we snel de wereld gaan redden”.

Damaris Matthijsen (Economy Transformers) zei dat de verbinding verloren is gegaan met onszelf, met elkaar en met de geestelijke wereld. Zij roerde letterlijk de trom en bezong moeder aarde.

Economy Transformers, de naam zegt het al, wil de economie transformeren. Matthijsen: “Er zijn drie dominante economische systemen: communisme, geleide economie, vrije markt economie. In al deze systemen zijn grond, kapitaal en arbeid in handen van iets of iemand. Wij zetten ons in voor een systeem waarin grond, kapitaal en arbeid van de gemeenschap zijn: de gemene goed economie (commons). Deze economie vraagt een enorme paradigmashift vanuit liefde en vertrouwen. Maar als iedereen leeft vanuit zijn ster, dan kan het. De nieuwe wereld komt van binnen naar buiten, we zullen haar zelf moeten bouwen. Steeds meer jonge pioniers leven al vanuit de commonsgedachte. Ook de financiële dienstverlening kan zichzelf opnieuw uitvinden. Dat gebeurt ook al, denk aan de opkomst van broodfondsen.”

Op 12 oktober vindt de officiële lancering plaats van haar boek Vrij, Gelijk & Samenleven. Een boek met volop concrete voorbeelden en praktische tips om uit de systeemcrisis te komen. Centraal in haar boek staat de transformatie van ons eigendomsbegrip en de zeggenschap over grond, arbeid en kapitaal. Niet de markt en staat zijn leidend, maar wij mensen onderling. Met het DeelGenootschap als samenwerkingsvorm kunnen we onze weg terugvinden naar liefde en vertrouwen, creativiteit en heelheid. En leren we weer van binnenuit zorg te dragen voor onszelf, elkaar en de Aarde. Vrij Gelijk & Samen is voor alle mensen die werk en/of leven op een mens- en Aardewaardige manier vorm willen geven. De deelnemers aan de Positive Finance Day 2022 hadden de primeur om het boek alvast te kunnen aanschaffen.

Geen roze frontje

WOMEN Inc. wil de positie van vrouwen verbeteren. Dit onder meer bij het thema geld. Joline Heusinkveld van WOMEN Inc. liet zien dat vrouwen bij belangrijke levensgebeurtenissen (werken, samenwonen, kinderen, scheiden, pensioen) nog steeds financieel aan het kortste eind trekken. Zij gaf enkele tips hoe financiële dienstverleners kunnen bijdragen om in deze situatie verandering te brengen, zoals werken met vrouwelijke adviseurs en visualiseren en beeldtaal gebruiken. “Plak vooral geen roze frontje op je financiële producten”, aldus Heusinkveld.

Aanhaken bij life events is prima, maar vraag je daarbij goed af waar vrouwen werkelijk op zitten te wachten. Heusinkveld: “Aandacht voor de ORV was er alleen toen wij ons huis kochten. Terwijl ik in werkelijkheid misschien meer behoefte aan een ORV had toen ik moeder werd.”

Een andere tip: als er kinderen komen, is het volgens Heusinkveld vaak financieel voordeliger als beide partners een klein stapje terug doen in plaats van dat een van de partners veel minder gaat werken.

Duurzaamheid is een pad

Verduurzaming is een belangrijke opgave waarvoor de wereld staat. Eline Hesse zette de traditionele beleggingsportefeuille die haar vader voor had opgebouwd om in een portefeuille met duurzame beleggingen. Ze maakte daar een documentaire over, Petrol dollars for a different engine. Inmiddels begeleidt Hesse samen met Tijs Wentink mensen die het pad van duurzaam beleggen willen bewandelen. Want, aldus Hesse, “duurzaamheid is een zoektocht en een pad. Zorgen dat mensen door de bomen het bos zien, is een van de uitdagingen die ik zie bij duurzaam beleggen. Andere hobbels zijn de hoeveelheid jargon in de financiële wereld, het gebrek aan financiële educatie en het niet aansluiten bij de behoefte van vrouwelijke klanten. Vrouwen hebben een heel andere levensloop dan mannen”.

Hesse noemt het in ieder geval van groot belang om “je eigen kompas te kennen voordat je in het oerwoud van duurzaam beleggen stapt”. Voor Hesse betekent duurzaamheid houdbaarheid.

Sterrenbeelden

De Positive Finance Day werd dit jaar gehouden in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum in Rotterdam, met de ondersteuning van Allianz. Mart Vreven, verantwoordelijk voor sales en distributie van Allianz in Nederland, liet zien dat inclusie en diversiteit in zijn eigen gezin en het voetbalteam dat hij traint de gewoonste zaak van de wereld is. Hij riep de zaal wel op mee te denken over een andere naam voor Beerse Boys, omdat er inmiddels ook meisjesteams zijn.

Vreven kwam diversiteit ook al vroeg in zijn professionele loopbaan tegen. “Mijn eerste baan in de financiële sector was bij een grote verzekeringsmakelaar, die mensen aannam op basis van sterrenbeeld. Want zo ontstond een divers team. Ik ben Vis en kon dus soepel door de organisatie glijden…”

Bij Allianz, dat wereldwijd meer dan 150.000 medewerkers telt, worden inclusie en diversiteit juist professioneel aangepakt. Cruciaal is volgens Vreven dat we ons samen inzetten. “Diversiteit is een gevecht dat je samen voert en waarbij we elke dag een stapje verder komen.”

Tijdens de Positive Finance Day werd een spel gespeeld dat teams vooruit wil helpen bij diversiteit en inclusie. Het managementspel is officieel nog niet uit, de lancering is voorzien in het eerste kwartaal van 2023. Het spel is ontwikkeld door Kim Cramer (BR-ND) en Jennifer Dennison (Stichting Challenge Day Nederland) en geeft bedrijfsleven en organisaties spelenderwijs diepe inzichten in eigen (voor)oordelen, aannames, privileges en beleid. 

Foto van links naar rechts: Jennifer Dennison (directeur Stichting Challenge Day Nederland), Kim Cramer (BR-ND), Eline Hesse (Bewust), Joline Heusinkveld (WOMEN Inc.), Mart Vreven (Allianz), Damaris Matthijsen (Economy Transformers), Indra Frishert (Dazure) en Willem Vreeswijk (stichting New Financial Forum en VVP). FOTO GONNIE BAX.

Reactie toevoegen

 
Bright Pensioen, PCAF, Phenix Capital, Perfect Day en BLG genomineerd voor Positive Finance Award

Bright Pensioen, PCAF, Phenix Capital, Perfect Day en BLG genomineerd voor Positive Finance Award

Bright Pensioen, PCAF (Partnership Carbon Accounting Financials) en Phenix Capital zijn in de categorie Proven genomineerd voor de Positieve Finance Award 2019....

Al 150 aanmeldingen voor de Positive Finance Day 2019 #weeswelkom

Al 150 aanmeldingen voor de Positive Finance Day 2019 #weeswelkom

Gewoon... Doen! Dat is het thema van de Positive Finance Day, dé kennis-, netwerk- en inspiratiedag voor financieel dienstverleners met een hart voor de zaak...

Veranderen met hart en ziel

Veranderen met hart en ziel

“Echte verandering begint bij onszelf. Wij zijn de consument, wij zijn de kiezer, wij bepalen welke kant we met deze wereld op willen gaan. Als je je overtuigingen...

Broodfonds040 en FiKks winnaars Positive Finance Award 2018

Broodfonds040 en FiKks winnaars Positive Finance Award 2018

Broodfonds040 en FiKks zijn de winnaars van de Positive Finance Award 2018. Broodfonds 040 in de categorie Proven en FiKks in de categorie Go Viral. De jury...

Ben jij erbij? De Positive Finance Day op 1 november in Utrecht

Ben jij erbij? De Positive Finance Day op 1 november in Utrecht

De succesvolle Positive Finance Day van vorig jaar krijgt een vervolg: op 1 november vindt de derde editie plaats. De financiële sector komt op deze dag samen...

Genomineerden Positive Finance Award laten zien hoe vitaal financiële sector kan zijn

Genomineerden Positive Finance Award laten zien hoe vitaal financiële sector kan zijn

Eyevestor, Gavin, Broodfonds, FiKks en United Economy zijn genomineerd voor de Positive Finance Award 2018. “Zij hebben in de praktijk bewezen hoe je als...

Positive Finance Day 2018 krijgt krachtig vervolg

Positive Finance Day 2018 krijgt krachtig vervolg

De succesvolle Positive Finance Day van vorig jaar krijgt een krachtig vervolg. Opnieuw een dag om elkaar te inspireren en te laten zien wat er voor goeds gebeurt...

Be good and show it @ Positive Finance Day

Be good and show it @ Positive Finance Day

Het kan écht anders. Voorbeelden daarvan te over op de Positive Finance Day, een initiatief van de Stichting New Financial Forum en Dazure. Voorbeelden...

Lendahand, Kandoor en Natasja Naron winnaars Positive Finance Awards

Lendahand, Kandoor en Natasja Naron winnaars Positive Finance Awards

Kandoor, Natasja Naron van Gabriël Financiële Bescherming en Lendahand zijn de winnaars van de Positive Finance Award 2017. De jury van de Positive Finance...

Het bruist van betekenis in de sector

Het bruist van betekenis in de sector

Het kan écht anders. Voorbeelden daarvan te over op de Positive Finance Day van 9 november in Den Haag, een initiatief van de stichting New Financial Forum...