Theo van Duivenbode bij afscheid van Stad Holland: “Zorg is emotie”

Artikel Theo van Duivenbode

“Stad Holland blijft uitsluitend met het onafhankelijke intermediair samenwerken.” Theo van Duivenbode benadrukt het bij zijn afscheid – hij zegt het met een glimlach – na vijftien jaar als interim-directeur van de zorgverzekeraar. Van Duivenbode heeft het stokje overgedragen aan Jako Papac, de adjunct-directeur met wie hij die periode heeft samengewerkt.

Onder Van Duivenbode zijn de principes neergezet die Stad Holland ook onder Papac zal blijven aanhangen. Een belangrijke is de keuze om alleen met financieel adviseurs samen te werken. Van Duivenbode: “Toen ik aantrad bij Stad Holland waren er zo’n 60.000 verzekerden. Wij zijn actief het intermediair gaan benaderen, onder meer via regionale bijeenkomsten waarvan er trouwens ook dit najaar weer een aantal zijn. Deze bijeenkomsten, vaak in voetbalstadions, zijn een prima manier gebleken om adviseurs bij te praten over de ontwikkelingen bij de zorgverzekering en om adviseurs aan ons te binden. Inmiddels zijn we dankzij de inspanningen van het intermediair gegroeid naar meer dan 100.000 verzekerden.”

Van Duivenbode noemt het geen toeval dat verzekeraars weer toenadering zoeken tot het intermediair. “Veel verzekeraars zijn in de loop van de tijd ook rechtstreeks gegaan. Maar ze hebben ingezien dat adviseurs van grote meerwaarde zijn en dat de grootste premie-inkomsten nog steeds vanuit adviseurs komen.”

Restitutieverzekering

Stad Holland blijft ook principieel in haar keuze om enkel de restitutieverzekering aan te bieden. Van Duivenbode: “De overheid had nooit meerdere varianten van de basisverzekering zorg moeten toestaan. Je hebt de restitutiepolis, de combinatiepolis, de naturapolis, en de budgetpolis. De consument ziet door deze bomen het bos niet meer.

“Met de restitutieverzekering is de consument vrij in zijn zorgkeuzes. Hij komt niet voor nare verrassingen te staan wanneer hij onverhoopt een beroep op de zorg moet doen. Want vergeet niet: er komt veel emotie los als mensen zorg nodig hebben.”

Papac: “Verder vinden wij het onjuist dat net de mensen die niet voor de budgetpolis in aanmerking komen, de korting betalen voor de selecte groep die zo’n verzekering wel kan riskeren.”

Hetzelfde geldt bij de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Papac: “Collectiviteitskorting kun je niet halen uit de zorgcontractering. Die korting maakt de zorgkosten niet lager. De korting voor de een is daarom alleen maar mogelijk door meer premie aan de ander te vragen. Daar hebben wij een broertje dood aan; het staat zo haaks op het idee van ‘draagt elkanders lasten’.”

Het zal niet verrassen dat Stad Holland de volledige afschaffing van de collectiviteitskorting, verwacht per 1 januari 2023, toejuicht. Eerder werd de maximaal toegestane korting al gehalveerd, van tien naar vijf procent. “De overheid heeft eindelijk het licht gezien”, zeggen Van Duivenbode en Papac.

Zorg hele jaar op netvlies houden

Het wegvallen van de collectiviteitskorting creëert volgens Papac zeker kansen voor financieel adviseurs. Maar eigenlijk adviseert hij om als adviseur het hele jaar zorg op het netvlies te houden. “Het ‘zorgverzekeringsseizoen als zodanig is erg kort, zes weken. Spaar het daarom niet allemaal op tot het laatst, maar neem de zorgverzekering het hele jaar door mee in je adviesgesprekken met de klant.”

Stad Holland maakt bewust ook de nieuwe premie en voorwaarden al vroeg bekend, want zo hebben adviseurs meer tijd om hun klanten bij te staan. Veel andere verzekeraars wachten tot het laatste moment (12 november).

VWS gaat er van uit dat de nominale premie volgend jaar stijgt. Voor Stad Holland komt die stijging niet als een verrassing. Papac: “De kosten van de zorg blijven immers stijgen. De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) constateerde onlangs zelfs dat de financiële, personele en maatschappelijke grenzen in zicht komen. Wat het voor de premie van Stad Holland betekent, is nog niet bekend. We zijn net begonnen met rekenen. Maar er zijn meer factoren van invloed dan alleen de ontwikkeling van de nominale premie.”

Geen nonsens

Stad Holland komt voort uit het oude ziekenfonds van Stad Rotterdam Verzekeringen. Het was toenmalig bestuursvoorzitter Chris Oomen die Van Duivenbode vroeg de zorgverzekeraar uit te bouwen. Het was 2006, het moment waarop het huidige zorgverzekeringsstelsel met een basisverzekering werd gelanceerd.

Van Duivenbode had ruime ervaring opgedaan bij De Amersfoortse en Stad Rotterdam, maar was in 2002 gestopt na de fusie van ASR Groep en Fortis AMEV. “Stad Rotterdam was een verzekeraar van geen nonsens. Na de fusie werd er naar mijn zin te veel vergaderd.”

Het nieuwe verzekeringssysteem zou de onderlinge concurrentie tussen zorgverzekeraars aanjagen, was de aanname bij de start. Consumenten zouden ieder jaar opnieuw kiezen voor de beste zorgverzekering. De praktijk is anders gebleken; het overstappercentage hangt al jarenlang rond de zes tot zeven procent.

Papac: “Mensen waren niet gewend om over te stappen. In het oude systeem kón dat aanvankelijk niet eens. Daarnaast hebben mensen die zorg nodig hebben vaak bij hun zorgverzekeraar het een en ander moeten inregelen om dat goed te laten verlopen. Zij zijn niet zo snel geneigd dat elk jaar bij een andere zorgverzekeraar weer te doen. Hun overstapprikkel is dan ook beperkt. Voor verzekerden van Stad Holland verder tot slot verandert er in het aanbod nou ook weer niet zoveel dat het werkelijk nodig is om ieder jaar opnieuw de verzekering te bestuderen en eventueel over te stappen. Verzekerden zijn daarbij ook zeer tevreden over de dienstverlening van Stad Holland.” “Overigens hebben we het landelijk nog altijd over zo’n miljoen mensen”, merkt Van Duivenbode op, “die wél overstappen.”

Je moet altijd willen winnen

Van Duivenbode (1943) voetbalde bij Ajax en Feyenoord. “Als semiprof”, haast hij zich er bij te zeggen. “Meestal werden semiprofs snel vervangen als het even niet liep. Ik had het geluk bij twee teams te spelen die vaak wonnen!”

Van Duivenbode was al werkzaam in het verzekeringsbedrijf voordat hij semiprof werd en is altijd in de bedrijfstak blijven werken naast het voetballen (waar hij in 1975 mee stopte). “Ik ben begonnen op de afdeling Verzekeringen van de NMB in Amsterdam. In ’66 volgde de overstap naar De Amersfoortse.”

Ziet Van Duivenbode een overeenkomst tussen voetballen en verzekeren. Zeker wel. Van Duivenbode: “In beide gevallen geldt: hoe sta je in de wedstrijd? Je moet altijd willen winnen. Als voetballer of sporter op basis van je talent, als verzekeraar of adviseur op basis van je kennis.”

Foto: Theo van Duivenbode (links) en Jako Papac.

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jan de Steke - n.v.t. 21 juli 2022

Aks zelfstandig ass. tussenpersoon een keer op bezoek bij de hr v Duivenbode op de Coolsingel Bij A.S.R. verz. zitten wij net gezellig aan een bakje Koffie, worden wij verzocht om zo snel mogelijk het pand te verlaten , de rede er was een boze verzekerde die dreigde zich in brand te steken in de hal van het gebouw, dit wilden wij dus niet missen, dus snel het kantoor verlaten en ,niet met de lift, maart via de trap zo snel mogelijk het kantoor verlaten, en op de begane grond het resultaat van de een persoonsactie afwachten , met assistentie van de politie is deze persoon al snel erna afgevoerd, was wel ff spannend.

Meer over
Adviseurs: stad Holland beste Zorgverzekeraar

Adviseurs: stad Holland beste Zorgverzekeraar

Stad Holland Zorgverzekeraar is in het jaarlijkse D & O Zorgonderzoek 2016 door financieel adviseurs verkozen als beste zorgverzekeraar. In het onderzoek zijn...

Stad holland: basispremie 102 euro per maand

Stad holland: basispremie 102 euro per maand

Stad Holland heeft de premie 2016 van de basisverzekering zorg bepaald op 102 euro per maand. Volgens Independer.nl betreft het een verhoging van 3 euro per maand...

Stad holland: basispremie wordt 1.248 euro

Stad holland: basispremie wordt 1.248 euro

Stad Holland verhoogt de premie van de zorgverzekering in 2013 met slechts zes euro per jaar. De nominale premie komt daarmee op 1.248 euro per jaar oftewel 104...

Intermediair kiest voor Stad Holland, Delta Lloyd en Menzis

Intermediair kiest voor Stad Holland, Delta Lloyd en Menzis

Adviseurs verwachten in 2012 meer zorgverzekeringen te adviseren van Stad Holland, Delta Lloyd en Menzis. Dit blijkt uit het Onderzoek Zorgverzekeringen van Bureau...