"Verduurzaming biedt volop kansen voor hypotheekadviseurs"

AdviesAlerts Duurzaam Wonen

Veel milieubewuste huizenbezitters zijn ook zeker bereid om hun woning te verduurzamen, zo blijkt uit de Duurzaamheidsmonitor 2021 van duurzaam hypotheeklabel Woonnu. Voor hypotheekadviseurs liggen er dan ook volop kansen om hun klanten te adviseren over energiebesparende maatregelen en de financiering daarvan.

"Twee miljoen woningen zijn nu al betaalbaar te verduurzamen; de investeringen verdienen zich binnen vijftien jaar terug. Bij één miljoen huizen is de investering zelfs binnen tien jaar terugverdiend. Dat blijkt uit recent onderzoek van advieskantoor DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE)", zegt Woonnu.

De bereidheid om te verduurzamen ís er, zo blijkt uit de recente Duurzaamheidsmonitor van Woonnu. Daarbij zijn ruim 400 Nederlandse consumenten en ruim 200 hypotheekadviseurs gevraagd naar hun houding en kennis rondom duurzaamheid. Hierin geeft 77 procent van de (toekomstige) huizenbezitters aan dat een duurzaam huis of mogelijkheden om te verduurzamen een belangrijke factor is in de aankoopbeslissing.

Wel ontbreekt het veel huizenbezitters naar eigen zeggen nog aan voldoende kennis van concrete verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De hypotheekadviseur is verder voor 13 procent van de huizenbezitters de primaire informatiebron als het aankomt op de financiering van verduurzaming.

Volgens ceo Patricia Plass zijn er tal van financieringsmogelijkheden die de drempel om te verduurzamen flink verlagen. “Zeker als de consument daarbij wordt gewezen op zogenoemde ‘no regret’-maatregelen: eenvoudig door te voeren energiebesparende maatregelen als vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, met een doorgaans aantrekkelijke terugverdientijd. Laagdrempelige maatregelen met een ‘zekere’ opbrengst, waarvan de woningbezitter doorgaans niet snel spijt krijgt."

Reactie toevoegen

 
Meer over
NN Bank en Woonnu sluiten zich aan bij Europese duurzaamheidsinitiatieven

NN Bank en Woonnu sluiten zich aan bij Europese duurzaamheidsinitiatieven

Nationale-Nederlanden Bank en dochteronderneming Woonnu hebben zich aangesloten bij het EEMI (Energy Efficient Mortgages Initiative) en EEML (Energy Efficient Mortgage...

Twaalf geldverstrekkers verankeren verduurzaming binnen hypotheekadvies

Twaalf geldverstrekkers verankeren verduurzaming binnen hypotheekadvies

Twaalf geldverstrekkers hebben informatievelden bij een hypotheekaanvraag toegevoegd waarin adviseurs aangeven of in het adviesgesprek verduurzaming aan de orde...

NN Bank stimuleert vergroening met aparte dochter Woonnu

NN Bank stimuleert vergroening met aparte dochter Woonnu

Met de zelfstandige dochter Woonnu speelt Nationale-Nederlanden Bank in op “de toenemende vraag van zowel consumenten als hypotheekadviseurs naar duurzame...