Wat zijn uw ervaringen met het nieuwe PE-examen?

Examenzaal via Pixabay

Wat zijn uw ervaringen met het PE-examen, dat sinds 1 april meer dieptevragen kent? Een adviseur meldt niet hoger te komen dan een 5, ondanks meerdere herexamens. Hij roept de opleiders op om de voorbereidende training zo snel mogelijk af te stemmen op de nieuwe realiteit. U kunt uw ervaringen kwijt in het reactievak onder dit bericht.

De adviseur: “Ik ken collega’s die met hetzelfde zitten, de een is al meer dan vier keer op geweest, een ander reeds zes keer. Oefenvragen, daar slagen wij ruim voor. Maar het eigenlijke examen is complexer. Ook is er geen vervolgtraining voor degenen die niet binnen drie keer slagen. Het kan toch niet zo zijn dat we hierdoor moeten stoppen met ons vak. Het zou zonde zijn als adviseurs hierdoor zouden afhaken met alle gevolgen van dien.”

Lindenhaeghe schreef onlangs: “De laatste tijd valt ons op dat er iets is veranderd in de manier van vragenstellen door het CDFD. Waar voorheen veel vragen in casusvorm voorkwamen, gerelateerd aan algemene en brede onderwerpen, zien we steeds vaker detailvragen voorbijkomen. Vrij specialistische vragen die je echt alleen maar kunt weten als je de stof bestudeerd hebt.

“Onze conclusie is dat examenkandidaten zich anders moeten gaan voorbereiden om te kunnen slagen. Naast een training om de onderwerpen goed te behandelen en ook de vraagmethodiek te bespreken, wordt echt meer (zelf)studie verwacht. Doe je dat niet, dan daalt je slagingskans behoorlijk. Simpelweg omdat je de antwoorden niet weet. Het CDFD wil op deze manier voorkomen dat cursisten na een korte training slagen, zonder dat ze zich inhoudelijk echt in de materie verdiept hebben.”

De zomertip van de Lindenhaeghe-trainers: “Wil je het PE-examen halen, duik dan echt even de boeken in. Doorloop de E-learning, oefen met Slim leren, oefenexamens en zet de puntjes op de i met een examentraining. Zie zo’n training echt als extra boost, iets dat nog nét even wat extra’s geeft. Maar laat je poging niet alleen van een korte training afhangen. Daarmee red je het niet meer.”

De adviseur zou in ieder geval graag zien dat de oefenvragen meer aansluiten bij de huidige PE-examens.

De jongste CDFD-cijfers laten zien dat nog veel adviseurs opmoeten voor hun PE-examen(s) 2019-2022. Dat kan nog tot 1 april volgend jaar. Stakeholders wijzen op het belang om tijdig examen te doen, omdat het steeds drukker zal worden naarmate het einde van deze PE-periode nadert. Terwijl de vragen sinds 1 april jongstleden dus meer de diepte ingaan en met een korte examentraining niet meer lijkt te kunnen worden volstaan.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Joris van Dijk - Rcmfinance 4 augustus 2021

Examens zijn lastig altijd een 5 reeds 5 keer examen gedaan wat veel tijd kost

Paul Schoo - Platter-Schoo 4 augustus 2021

Compleet ontspoord systeem. 40 jaar ervaring nooit klachten. 5 generaties tevreden klanten. Rechtzaken gewonnen voor klanten. Meer dan 100 studie-uren. Gezakt met n 5 voor PE-Hypothecair krediet. Ik twijfel of ik door wil gaan met dit circus.

Jenny Groeneveld - Hdi 4 augustus 2021

Ik vind het een idioot gebeuren. Veel te frequent ook terugkomend voor mensen die al jarenlange ervaring hebben en soms maar 1 of 2 vragen uit hun vakgebied zien terugkomen maar die zich wel door hele bergen oeverloos saaie materie en wetgeving heen moeten worstelen ieder jaar. Allemaal om de schijn op te houden voor het grote publiek

Marcel Helderman - Helderman assurantiën 4 augustus 2021

Volledig eens met voorgaande opmerkingen! En dan nog de procedure bij het afnemen van het examen ..... moeten we de volgende keer ook onze schoenen uit trekken om te controleren op spiekbriefjes? Kom op zeg, we worden behandeld als kleine kinderen. Stop met die onzinnige examens.

Sander Kerkhof - SK Consulting 4 augustus 2021

Herkenbaar, reeds 30 jaar in het vak met ruim voldoende vakkennis en zonder enige klantklacht maar de PE-Examens vallen ook mij steeds zwaarder en staan inhoudelijk ver af van de werkelijkheid. Ook de opleidingsinstellingen blijken steeds meer geldmachines, waar je voorheen oefenvragen aantrof in de syllabus kun je nu werkelijk overal voor bijbetalen.

Patrick Betman - TMA Consultancy 4 augustus 2021

Ik moet 15 oktober de eerste keer op voor het examen, maar als ik dit zo lees dan kunnen we onze lol op de komende maanden. We hebben als adviseur altijd al heel veel nutteloze kennis 'uit ons hoofd' moeten leren om papiertjes te halen. En nu blijkt dat deze onzinnigheid dus ook al in de PE is geslopen. De examens worden duidelijk gemaakt door mensen die geen enkele affiniteit met de adviespraktijk hebben, dat blijkt nu dus wel weer. Fingers crossed voor mijzelf iedereen die nog op moet.

Henny Staat - Staat Advies Financiele Diensten 4 augustus 2021

Ik herken de problematiek. Na een behoorlijke studie, slaagde ik onlangs met slechts een 6. Dat viel me behoorlijk tegen. Een collega, die dezelfde studie volgde zakte met een 5.

Juna van Esch - Geld en Gezin Altena 4 augustus 2021

Voorgaande jaren altijd met een 8 of 9 geslaagd nu al 2 maal een 5 gehaald. Thuis echt wel de syllabus goed bestudeerd en de training gedaan, maar er worden echt onzinnige details gevraagd, die totaal niet relevant zijn voor de adviespraktijk. Ga het na mijn vakantie nog wel een keer proberen en zal helaas weer veel van mijn kostbare tijd moeten steken in het leren van onzinnige zaken.

Peter Menten - Wft Limburg 4 augustus 2021

Helemaal mee eens. Als cursisten geen voorbereiding thuis gedaan hebben, is het veel moeilijker om middels een korte training een PE-examen te behalen. Steeds meer blijkt dat thuisvoorbereiding het halve werk is. Daarnaast wordt het hoog tijd om eens na te denken over het soort vragen. Handmatig een annuïteitenberekening in een PE-hypotheekexamen is echt niet meer van deze tijd. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld het handmatig berekenen van een vermogensredementsheffing.

Paul Schoo - Platter-Schoo 4 augustus 2021

Klopt ook n half puntje te weinig. Andere jaren niet lager dan n 8. Naast de encyclopedische feiten kennis van onbenullige details ook meer instinkertjes. Begrijpend lezen roepen ze dan. Maar de antwoorden zijn zo geformuleerd dat je subtiel ontspoort. Wat hier gaande is is een lat hoger leggen om zoveel mogelijk kandidaten te laten ontsporen. De stand der adviseurs moet worden uitgedund hoe dan ook. Veel stof voor de examens zijn in de praktijk zaken die je even opzoekt. Veel adviseurs zullen gaan afhaken. De klant wordt de dupe. Laat dat duidelijk zijn.

Meer over
PE-examen tientje duurder vanaf 1 april 2022

PE-examen tientje duurder vanaf 1 april 2022

De leges voor een PE-examen gaan per 1 april 2022 met tien euro omhoog naar 70 euro. Hetzelfde geldt de leges voor een initieel Wft-examen. De leges voor een bijzonder...

PE-examens: een gewaarschuwd mens telt voor twee

PE-examens: een gewaarschuwd mens telt voor twee

In totaal zijn deze PE-periode (2019-2022) 48.866 PE-examens afgelegd. Ter vergelijking: over de eerste, overigens twee- in plaats van driejarige PE-periode 2017-2019...

Meer adviseurs worstelen met nieuw PE-examen

Meer adviseurs worstelen met nieuw PE-examen

Meer adviseurs vinden de horde van het PE-examen lastiger geworden om te nemen, blijkt uit de vele reacties op het bericht ‘Wat vindt u van het nieuwe PE-examen?’...

Adfiz, CFD en OvFD verzoeken CDFD om PE-examens op afstand mogelijk te maken

Adfiz, CFD en OvFD verzoeken CDFD om PE-examens op afstand mogelijk te maken

Adfiz, CFD en OvFD, verenigd in CANON, hebben het CDFD verzocht om PE-examens op afstand (digitaal) mogelijk te maken. In de huidige coronatijden vindt immers niet...

Twee derde moet PE-examen(s) nog halen

Twee derde moet PE-examen(s) nog halen

Twee derde van de adviseurs moet het PE-examen of de PE-examens van de PE-periode 2019-2022 nog halen. Dat heeft Lindenhaeghe becijferd. Het opleidings- en exameninstituut:...

Slagingspercentage laagst bij Hypothecair Krediet

Slagingspercentage laagst bij Hypothecair Krediet

In het laatste kwartaal 2019 zijn toch wel meer PE-examens afgelegd dan direct na het begin van de nieuwe PE-termijn 2019-2022. Dat blijkt uit de cijfers die het...

Inhoud PE-examens 2018 bekend

Inhoud PE-examens 2018 bekend

Op basis van het advies ‘Wft ontwikkelingen 2018’ van het CDFD, dat door de minister van Financien is overgenomen, worden de initiële en PE-examens...