AI en ChatGPT: hype of radicale verandering voor advieskantoren?

Partner in kennis GetMore Systems Mark van Maurik

(Partner in kennis GetMore Systems in VVP-special Digitale Innovatie 2023) Zelfs als je geen interesse hebt in ICT kan het je bijna niet ontgaan: de opkomst van AI en sinds kort ChatGPT. ChatGPT is een computersysteem gebaseerd op kunstmatige intelligentie dat menselijke taal begrijpt en zinvolle antwoorden genereert op de meest uiteenlopende vragen. Het combineert hierbij de kennis beschikbaar op vrijwel het gehele internet. Het kan hiermee ook worden gebruikt voor taken zoals klantenservice en adviesvraagstukken in uiteenlopende domeinen. De trend van meer digitalisering bij advieskantoren was al even gaande en de vraag is of het hierdoor nu in een nieuwe stroomversnelling komt.

...

Ik herinner me nog goed hoe rond 2015 en 2016 in tal van bijeenkomsten en lezingen het jaar 2020 als iets ma gisch werd gepresenteerd. Alsof we dan in een geheel nieuwe wereld zouden leven. In sommige van deze lezingen ging het bij wijze van spreken nog net niet over vliegende auto’s.

Ook is er in die jaren veel aandacht geweest voor de potentiële impact van robot advies, blockchain, chatbots, enz. Toch hebben deze zaken de dagelijkse praktijk van een advieskantoor niet radicaal veranderd. Dus waarom zou het dit keer anders zijn?

Bij GetMore houden wij ons naast het faciliteren van een totaal cloud oplossing voor advieskantoren ook met veel enthousiasme bezig met bovenstaande ontwikkelingen en hoe dit advieskantoren kan ondersteunen in de dagelijkse praktijk.

Vanuit onze eigen jarenlange ervaring in de branche doen we dit tegelijk ook met enige afstand en een nuchtere blik. Een advieskantoor wil immers vooral bezig zijn met advies en klanten. Persoonlijke aandacht is hierbij een kernwaarde en ICT slechts een hulpmiddel. Een stuk gereedschap wat je eenvoudig veel werk uit handen moet nemen en dit het liefst met zo min mogelijk toeters en bellen.

Geautomatiseerd advies

Er zijn recent diverse testen geweest waarbij Chat GPT werd gevraagd een financieel plan te maken voor bijvoor beeld het kopen van een huis. Hierin werden inkomen, lopende verplichtingen en vermogensopbouw meegenomen. De uitkomsten werden vervolgens vergeleken met hetzelfde plan voorgelegd aan een echte adviseur.

De adviezen hadden opvallend veel overeenkomsten. Wat echter ook uit het advies bleek is dat het plan gemaakt door Chat GPT alleen feitelijk cijfermatig was en geen rekening hield met mogelijke wijzigingen in het leven van de klant. Dit zijn zaken die een echte adviseur wel vanuit levenservaring en gesprekken met de klant naar boven haalt.

Uit al deze testen volgt tot op heden de conclusie dat Chat GPT duidelijk een AI-model is en geen menselijke adviseur. Hoewel het waardevolle informatie kan verstrekken, is het niet in staat tot dezelfde mate van empathie en intuïtie als een menselijke adviseur.

Daarnaast is gegevensbeveiliging en privacy een belangrijk aandachtspunt. Aangezien Chat GPT in het geval van een financieel advies toegang heeft tot gevoelige financiële informatie, moet er zorgvuldig worden omgegaan met gegevens van klanten. Er moeten strenge veiligheidsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de privacy van klanten wordt gewaarborgd.

Meer productiviteit

Ik zie in eerste instantie vooral mogelijkheden voor verbetering van de productiviteit in de dagelijkse werkzaamheden. Hierbij komt Chat GPT beschikbaar binnen je CRM systeem en kun je in gewone taal vragen stellen of opdrachten geven. Dit maakt dat het voor iedereen ook direct makkelijk te gebruiken is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de volgende toepassingen:

• Een actie aan klanten: Je typt de opdracht: Stel een lijst samen van alle contacten die een actieve verzekering hebben maar geen reisverzekering. Vervolgens de opdracht: Schrijf een mail over de belangrijkste risico’s tijdens de wintersport. De mail verschijnt en je past deze eventueel nog wat aan. Tenslotte de opdracht: Stuur deze mail naar iedereen uit de lijst.

• Claimsverwerking: ChatGPT kan assisteren bij het afhandelen van claims. Het kan basisinformatie verzamelen over een claim, zoals schadedetails, polisgegevens en betrokken partijen. Vervolgens kan het de informatie doorgeven aan de juiste persoon binnen het kantoor voor verdere verwerking. Dit kan het claimproces versnellen en efficiënter maken.

• Product vergelijking: Het stellen van de juiste vragen geeft een snelle vergelijking van polisvoorwaarden en dekkingen die vervolgens direct op een begrijpelijke manier worden gepresenteerd aan de klant.

• Klantondersteuning: ChatGPT kan worden gebruikt als een ondersteunende geautomatiseerde klantenservice om vragen van klanten te beantwoorden. Het kan basisinformatie verstrekken over verzekeringsproducten, polisvoorwaarden, premies en claims. Dit kan helpen om de klanttevredenheid te verbeteren door snelle en nauwkeurige reacties te bieden.

Mark van Maurik: ‘Enorme mogelijkheden.’

• Risicoanalyse: ChatGPT kan helpen bij het uitvoeren van risicoanalyses voor klanten, bijvoorbeeld bij bedrijven. Op basis van de verstrekte informatie kan het potentiële risico’s identifice ren en aanbevelingen doen voor risicobeheersing. Dit kan klanten helpen om proactieve maatregelen te nemen om risico’s te verminderen en mogelijke schade te voorkomen.

Deze voorbeelden kunnen de productiviteit helpen verbeteren waardoor er meer tijd ontstaat voor persoonlijk contact.

Betere klantsignalen

Kunstmatige intelligentie kan ook worden ingezet om, in combinatie met externe databronnen, waardevolle klantsignalen te genereren die verder gaan dan bijvoorbeeld het einde van de rentevaste periode of een oversluit berekening.

Door de alsmaar toenemende hoeveelheid beschikbare informatie en door deze op de achtergrond op slimme wijze te combineren kunnen er steeds betere voorspellingen worden gedaan. Bijvoorbeeld met betrekking tot life events bij de klant.

In de praktijk is de betrouwbaarheid van deze signalen echter ook deels afhankelijk van de mate waarin gegevens en contactmomenten consequent worden bijgewerkt.

Dit blijkt bij veel van de bestaande CRM systemen nog wel een uitdaging.

Ik zie dat het vooral voor adviseurs, wiens rol in de administratieve keten ook van groot belang is, het nogal eens moeite kost om consequent alle dagelijkse contactmomenten en met name afspraken in het CRM systeem bij te werken.

Vanuit mijn eigen ervaring in het verleden heel herkenbaar. Daarom hebben we bij GetMore ons gericht op een aanpak die deze processen wel goed borgt en tegelijk het natuurlijke gedrag van de adviseur ondersteunt.

Want bij GetMore snapten we vanaf het begin dat je niet met ICT moet proberen een adviseur te veranderen.

Conclusie

Mijn conclusie is dat, ondanks de enorme potentiële mogelijkheden, ik nog geen radicale veranderingen verwacht. Op korte termijn zullen het vooral de ontwikkelingen zijn die bijdragen aan meer productiviteit. Waardoor vervolgens meer ruimte ontstaat voor persoonlijk contact.

Gezien deze productiviteit potentie raad ik ieder advieskantoor aan deze ontwikkelingen in de gaten te houden.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Win tijd met AI en Machine Learning

Win tijd met AI en Machine Learning

(Partner in kennis Inpact in katern Haal meer uit data in VVP 1-2024) Dagelijks worden enorme hoeveelheden data gecreëerd. In de verzekeringsbranche is dat...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

(Uit VVP 5-2023) Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De...

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Bekijk de beeldimpressie van Jeffrey Korte van de zinderende finale van de VVP Advies Award 2023 in de belevingsstudio’s van First Impression in Tilburg. [object...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De drie finalisten waren...

Kijk en bepaal vanmiddag wie de VVP Advies Award 2023 wint

Kijk en bepaal vanmiddag wie de VVP Advies Award 2023 wint

Kijk vandaag om 16.00 uur naar de live-uitzending van de finale van de Advies Award 2023 en bepaal wie zich het komende jaar het meest klantgerichte advieskantoor...

ABC Pensioen, Sinior en Veldhuis finalisten Advies Award 2023

ABC Pensioen, Sinior en Veldhuis finalisten Advies Award 2023

ABC Pensioen, Sinior Financieel Advies en Veldhuis Advies zijn de finalisten van de VVP Advies Award 2023. “Deze kantoren – die net als de andere drie...

Wat geen kunstmatige intelligentie is, wordt waardevol

Wat geen kunstmatige intelligentie is, wordt waardevol

(Verslag VIP Congres 2023 in VVP 4, 2023) De veertig leden van de contactgroep automatisering (cga) toonden hun meest recente innovaties op het tweede vip-congres...

Beslis mee wie woensdag de winnaar wordt van de VVP Advies Award 2023

Beslis mee wie woensdag de winnaar wordt van de VVP Advies Award 2023

Woon op 11 oktober 2023 om 16.00 uur gratis de spectaculaire live-uitzending bij van de finale van de Advies Award 2023 en bepaal wie zich het komende jaar het meest...

Finalisten Advies Award 2023 aan het woord

Finalisten Advies Award 2023 aan het woord

VVP vroeg de drie finalisten van de Advies Award waarom nu juist zij de award op 11 oktober gaan winnen. Dit zijn hun antwoorden. [object type="youtube" id="DoHevpg20tI?si=J3nn0XVuTV52qyA1"] Het...

Innovatie is vooral kansen creëren

Innovatie is vooral kansen creëren

(Harold Mahadew, Verbond van Verzekeraars, in VVP-special Digitale Innovatie 2023) De (Europese) wet-en regelgeving beweegt naar meer ruimte voor individuele innovatie...