Van trend naar fundament

Rob Derks, Zuiderhuis 2021

(Uit VVP Special Duurzaam Adviseren) “Een bezoek aan internet levert veel verschillende definities op van het begrip ‘duurzaamheid’. Voor mij persoonlijk betekent duurzaamheid evenwicht. Evenwicht tussen mens, milieu en economie, waarbij de huidige generatie in zijn levensbehoeftes tegemoet kan komen zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen”, aldus Rob Derks, manager Financieel Advies Particulier bij Zuiderhuis uit Weert.

Derks zegt dat de manier waarop eenieder hiermee omgaat verschillend is. “Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik met zaken bewuster omga dan voorheen en probeer een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten”, aldus Derks van Zuiderhuis dat al ruim honderd jaar bestaat en in 2020 door de jury van de VVP Advies Award werd uitgeroepen tot meest klantvriendelijke advieskantoor van Limburg.

Duurzaamheid is belangrijk voor Derks en voor Zuiderhuis als advieskantoor. “Laat ik vooropstellen dat duurzaamheid een ‘hot’ topic is. Met de maatschappelijke en politieke discussies over klimaatverandering, het Klimaatakkoord en de energietransitie is duurzaamheid actueler dan ooit. Het recente IPCC-rapport toont aan dat de invloed van de mens op het klimaat onbetwistbaar is. Met andere woorden: er was al actie nodig en nu eens te meer, willen we toekomstige generaties niet te kort doen. Voor mij verschuift het van trend naar fundament.”

Duurzaamheid op kantoor

“De TL-verlichting in het pand is enige tijd geleden vervangen door LED-verlichting. Verder gaan we bewust om met kantoorartikelen. In plaats van losse bestellingen worden bestellingen verzameld en wordt er één keer besteld. Er wordt papier met een FSC-keurmerk gebruikt en waar mogelijk wordt dubbelzijdig geprint. Kleine losstaande printers zijn verdwenen en gebruikte toners en inkt-cartridges worden verzameld voor hergebruik. In de kantine gebruiken we mokken in plaats van plastic bekers en is onze koffie voorzien van het UTZ-keurmerk. Veel collega’s wonen in de directe omgeving van het kantoor en maken gebruik van de fiets. Recentelijk is ook een fietsplan geïntroduceerd om het gebruik van de fiets nog meer te stimuleren. Daarnaast is thuiswerken bij ons (mede als gevolg van COVID-19) in een stroomversnelling geraakt en inmiddels is ook hier een regeling flexibel werken voor geïntroduceerd, waardoor we minder reisbewegingen van en naar kantoor realiseren.”

“Onze financieel adviseurs bespreken woningverduurzaming in het adviesgesprek. Het resultaat van een dergelijk gesprek wordt naar mijn mening in belangrijke mate bepaald door hoe de adviseur zelf tegen woningverduurzaming aankijkt. Als hij het zelf interessant vindt en er zelf al ervaring mee heeft opgedaan in zijn eigen omgeving, verloopt het gesprek met klanten een stuk gemakkelijker. Samen met de klant bekijken we de verschillende subsidiemogelijkheden die er zijn en laten we de klant de voordelen (lees: besparingen) zien die deze maatregelen opleveren.”

Rob Derks: ‘Duurzaamheid is voor adviseurs een must.’

Best practices

 
“Op dit moment zijn er meerdere partijen in bijvoorbeeld de hypotheekmarkt die een duurzaamheidskorting aanbieden bij het afsluiten van de hypotheek of bij het kiezen van een nieuwe rentevaste periode. Daarnaast is er de mogelijkheid van het meefinancieren van energiebesparende voorzieningen (EBV) en is er het energiebespaarbudget (EBG). Allemaal prima initiatieven die bijdragen aan verduurzaming. Andere voorbeelden op bijvoorbeeld verzekeringsgebied zijn een rijgedragverzekering of een woning- en inboedelverzekering, waar bij schadeherstel rekening wordt gehouden met de impact voor de samenleving en het milieu door bijvoorbeeld te repareren in plaats van te vervangen. Verder zijn er partijen in de markt die op het gebied van beleggen een verantwoord beleggingsbeleid voeren dat gericht is op duurzaamheid.”

Tips

Derks zegt dat de financiële adviessector geen sterk ontwikkelde behoefte heeft om te veranderen. “Het onderwerp duurzaamheid is voor velen nog relatief nieuw. In onze beroepsgroep krijgt iedereen echter te maken met duurzaamheid. Het thema staat ook hoog op de agenda’s van de Europese Unie, nationale en internationale wetgevers en toezichthouders. De financiële sector zou zijn toegevoegde waarde kunnen onderstrepen door hier een hoofdrol in te vervullen. Duurzaamheid wordt sowieso een must. Ga als adviseur niet zitten wachten, maar ga met duurzaamheid aan de slag in het gesprek met je klant ongeacht of dit nou particulier is of zakelijk.”

In zijn privéleven probeert Derks zo goed mogelijk duurzaamheid in de praktijk te brengen. “Ons woonhuis is gebouwd in 1938. Toen we het woonhuis in 2000 kochten was er best nog wel wat werk te doen om het wooncomfort te verbeteren met behoud van de authentieke elementen. Door de jaren heen hebben we veel zaken aangepakt en verbeterd. Zo hebben we de originele glas in lood ramen voorzien van voorzetramen, zijn de vloeren voorzien van isolatie, is er spouwmuurisolatie aangebracht en zijn er zestien zonnepanelen geplaatst. Van energielabel G zijn we inmiddels opgeschoven naar D. Op het verlanglijstje staan nog de isolatie van het dak en het aanbrengen van HR++ glas en een elektrische auto.”

Doorgaan

“Voor ons kantoor betekent duurzaamheid doorgaan met het maken van keuzes en het creëren van nog meer bewustwording binnen de organisatie. Met de introductie van de regeling flexibel werken is bijvoorbeeld een actuele vraag wat we met de vierkante meters kantoorruimte gaan doen die we nu huren. Als collega’s gedeeltelijk thuiswerken zijn er minder werkplekken nodig, dus ook minder vierkante meters. Daarnaast zullen we duurzaamheid moeten gaan integreren en verankeren in onze business. Of het nu gaat om processen en werkinstructies, maar ook een collega die binnen de organisatie de rol krijgt om onze bedrijfsvoering te toetsen aan duurzaamheidswetgeving.”

Zuiderhuis

Zuiderhuis is een allround advieskantoor dat ruim honderd jaar bestaat. Het kantoor telt zeventig medewerkers (55 fte) en bedient circa 20.000 klanten, particulier en zakelijk. Zuiderhuis heeft, naast het hoofdkantoor in Weert, ook vestigingen in Deurne, Horn en Roermond. De expertise ligt in particulier en zakelijk verzekeren, financieren, beleggen en bankzaken. In 2020 werd Zuiderhuis door de jury van de VVP Advies Award uitgeroepen tot meest klantgerichte kantoor van Limburg. “Zuiderhuis bestaat al meer dan honderd jaar en is een begrip in Zuid-Nederland. Wij zijn geworteld in uw regio. Een ideale basis om samen met u te werken aan het verbeteren van uw financieel resultaat. Zo ging het honderd jaar geleden al, zo gaat het nog steeds. Dat is niet ouderwets, maar de normaalste zaak van de wereld”, aldus de website van Zuiderhuis. Zuiderhuis gaat voor duurzame klantrelaties, zowel particulier als zakelijk. Zuiderhuis heeft een eigen volmachtbedrijf en verzorgt ook risicomanagement en financiële planning voor ondernemers. “Handtekening gezet en klaar? Integendeel; wij blijven uw belangen behartigen omdat wij geloven in duurzame relaties. Hoe beter wij u kennen, hoe gerichter ons advies”, aldus de site.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Rivez en Zuiderhuis samen verder

Rivez en Zuiderhuis samen verder

Rivez Assurantiën & Risicobeheer en Zuiderhuis Assurantiën bundelen vanaf 1 januari hun krachten. De nieuwe combinatie in het Söderberg &...

Het geheim van klantgerichtheid, deel 3

Het geheim van klantgerichtheid, deel 3

Wat is het geheim van een duurzaam succesvol advieskantoor? VVP vraagt het aan een aantal provinciewinnaars van de VVP Advies Award 2020. Dit zijn volgens de jury...

Zuiderhuis winnaar Advies Award provincie Limburg

Zuiderhuis winnaar Advies Award provincie Limburg

Zuiderhuis is de winnaar geworden van de Advies Award in de provincie Limburg. Directeur Roel Driessen neemt de award in ontvangst uit handen van jurylid Jack Vos...