Banken mogen bereiken pensioengerechtigde leeftijd meewegen

Wopke Hoekstra 1 2017 foto Financiën

De meeste banken zullen rekening houden met de pensioengerechtigde leeftijd van een consument, omdat dit impact kan hebben op de financiële situatie van die consument. Dat schrijft minister Hoekstra in antwoord op Kamervragen.

Het beeld van de minister is echter niet dat ouderen stelselmatig door banken worden benadeeld. Hij ziet daarom geen noodzaak voor wettelijke maatregelen.

De minister: “Banken voeren een beleid om overkreditering tegen te gaan. Het bereiken van een bepaalde leeftijd is een factor die daarin wordt meegewogen. Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kan het inkomen van de consument veranderen en dat kan gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid. Een bank mag een algemeen beleid voeren, maar moet daarbij wel altijd de belangen van de consumenten op zorgvuldige wijze in acht nemen. Ik vraag banken dan ook om samen met de klant te kijken wat er wél mogelijk is op basis van de individuele situatie. Dit kan helpen bij het uitleggen waarom voorwaarden eenzijdig zijn aangepast en geeft de consument de mogelijkheid een passende oplossing te vinden. Dit is ook aan de NVB overgebracht.”

 

Reactie toevoegen

 
Actal heeft geen oog voor regeldruk bij Verzekeraars

Actal heeft geen oog voor regeldruk bij Verzekeraars

Het Adviescollege toetsing regeldruk Actal heeft onlangs onderzoek gedaan naar de regeldruk bij kredietverstrekking. Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft een...

Onderzoek naar discriminatie in financiële sector

Onderzoek naar discriminatie in financiële sector

Hoogleraar Henriëtte Prast zet met Italiaanse collega's een onderzoek op naar discriminatie in de financiële sector. Dit schrijft ze in haar column in...