"Compensatie voor één miljoen deelnemers bij verzekeraars nog op de tocht"

Euro's 50 via Pixabay

Voor de ruim één miljoen deelnemers aan de reeds bestaande premieregelingen staat compensatie voor een eventueel toekomstig lagere inleg nog steeds op de tocht. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars nu een meerderheid van de Tweede Kamer voor de Wet toekomst pensioenen is.

Het Verbond: "Hoewel Kamerleden volop aandacht hebben gevraagd voor deze problematiek bij het kabinet, is een concreet wijzigingsvoorstel tot op heden uitgebleven. Wel is een motie ingediend, maar die lijkt er meer op gericht te volgen in welke mate het probleem zich gaat voordoen, dan op het voorkomen daarvan."

Verzekeraars en premiepensioeninstellingen (PPI's) voeren de regelingen al uit die straks voor iedereen de standaard worden. De premie-inleg en het behaalde rendement bepalen hoeveel pensioen kan worden aangekocht. Voor deelnemers aan die regelingen verandert alleen de premie-inleg. Die loopt volgens de huidige wetgeving op met de leeftijd van deelnemers. In het nieuwe stelsel geldt een leeftijdsonfhankelijke premie waardoor alle bestaande deelnemers de hogere inleg aan het eind van de loopbaan mislopen. Werkgevers die dit willen repareren binnen de pensioensfeer, lopen tegen onnodige wettelijke voorwaarden aan die de kosten zowel hoger als onvoorspelbaar maken. Het Verbond verwacht dat veel werkgevers hierdoor zullen kiezen voor compensatie buiten de pensioenregeling, bijvoorbeeld in de vorm van een loontoeslag.

Het Verbond: ''Dat laatste is maatschappelijk ongewenst, want het pensioen van deelnemers wordt uitgehold''. Het Verbond bepleit dat de wet alsnog op dit punt wordt aangepast zodat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om compensatie binnen de pensioenregeling te realiseren. ''Tegen de achtergrond van deze grote operatie is het misschien een detail, maar voor deelnemers aan reeds bestaande premieregelingen staat er veel op het spel’’.

Reactie toevoegen

 
Afschaffing doorsneepremie kost overheid 40 miljard

Afschaffing doorsneepremie kost overheid 40 miljard

Afschaffing van de doorsneepremie in het pensioenstelsel kan de overheid in 25 jaar tot 40 miljard euro kosten. De staatsschuld stijgt hierdoor met 6 procent van...