Finner: historisch slecht jaar voor beleggers

Stephan Freelink 2023

2022 was voor beleggers een historisch slecht jaar. Voor het eerst sinds 2008 hebben vermogensbeheerders het jaar met dubbele cijfers negatief afgesloten. Beleggers in een gemiddeld risicoprofiel hebben het afgelopen jaar ruim 13 procent ingeleverd. Wel behaalden vermogensbeheerders in het vierde kwartaal 2022 een positief rendement. Dit komt naar voren uit onderzoek van vergelijkingsplatform Finner.

Geen enkele vermogensbeheerder rapporteerde voor heel 2022 een positief rendement.  De vergelijker noemt het opvallend dat er geen grote verschillen te zien zijn tussen de verschillende risicoprofielen. De rendementen variëren van  een verlies van 12,8 procent voor het meest defensieve profiel tot een verlies van ruim 14 procent in de offensieve profielen. Beleggers in een gemiddeld risicoprofiel leverden het afgelopen jaar ruim 13 procent in.

“De onrust begon al in het eerste kwartaal van 2022 toen een drietal ontwikkelingen een sterk negatief effect had op de koersen van zowel aandelen als obligaties”, zegt Stephan Freelink CEO van Finner. “Een Russische inval in Oekraïne, gepaard met sterk oplopende inflatie en een verschuiving van het beleid van centrale banken bleek een cocktail voor toenemende nervositeit onder beleggers.”

Toch trekt de beleggersmarkt langzamerhand weer aan. “Na drie slechte kwartalen in 2022, draaide de markt in het vierde kwartaal. In de laatste drie maanden was er door een terugval van de inflatie sprake van enigszins herstel op de aandelen- en obligatiemarkten De strijd tegen inflatie blijft de nummer één prioriteit van centrale banken, maar het ligt in de lijn der verwachting dat deze met meer gematigde stappen gevoerd zal worden.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Finner: helft vermogensbeheerders belegt duurzaam

Finner: helft vermogensbeheerders belegt duurzaam

Minder dan 50 procent van de vermogensbeheerders en banken belegt duurzaam, terwijl 70 procent van de klanten duurzaam beleggen (zeer) belangrijk vindt, zo blijkt...