Milieuschade: VNO-NCW en MKB-Nederland tegen financiële zekerheidstelling alle majeure risicobedrijven

Afvalcontainers via Pixabay

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland doet het verplicht opleggen van financiële zekerheidstelling milieuschade aan alle majeure risicobedrijven “geen recht aan bedrijven die veilig en verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan - dit geldt voor de overgrote meerderheid van de bedrijven. Bovendien is de onderbouwing voor de verplichting bij majeure risicobedrijven inconsequent. Zo kunnen wij de redenering voor het onderscheid tussen een ‘kan’-bepaling voor afvalbedrijven en een ‘moet’-bepaling voor majeure risicobedrijven niet volgen. Het lijkt ons veel beter om goede afspraken te maken hoe de huidige bevoegdheid tot het opleggen van financiële zekerheidstelling beter en op een landelijk uniforme en navolgbare wijze kan worden ingezet”.

Aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in hun reactie tijdens de inmiddels gesloten internetconsultatie van de voorgenomen wijziging van het Omgevingsbesluit om van financiële zekerheidstelling bij majeure risicobedrijven een verplicht voorschrift te maken.

De organisaties: “Wij pleiten voor overleg onder nadrukkelijke coördinatie van het ministerie van I&W, samen met IPO, VNG en het bedrijfsleven om op basis van risicogestuurd toezicht financiële zekerheidstelling als bevoegdheidsinstrument landelijk uniform nader vorm te geven. Daarbij kunnen de kaderende principes zoals geformuleerd in het Omgevingsbesluit worden gebruikt, waaronder een vormvrije invulling en de hoogte afhankelijk maken van het risico op milieuschade.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Financiële zekerheidsstelling afvalverwerkende bedrijven wordt verplicht

Financiële zekerheidsstelling afvalverwerkende bedrijven wordt verplicht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de internetconsultatie gestart van een wijziging van het Omgevingsbesluit op het terrein van financiële zekerheidsstelling....