Pensioen: bedrag ineens pas per 1 juli 2023

Bejaarde leest krant via Pixabay 2018

De mogelijkheid om bij pensionering een deel van het pensioen ineens op te nemen, gaat pas in op 1 juli 2023 in plaats van 1 januari. Dat staat in de toelichting bij het wetsvoorstel herziening bedrag ineens, dat door minister Schouten is ingediend bij de Tweede Kamer.

De Pensioenfederatie is “blij dat de beoogde inwerkingtredingsdatum opschuift. Wij hebben eerder aangegeven dat met het oog op de deelnemer voldoende tijd beschikbaar moet zijn om die goed te informeren en te begeleiden bij de te maken keuze voor het bedrag ineens. De AMvB bedrag ineens, die de informatieverplichtingen voor pensioenuitvoerders en het tonen van het bedrag ineens op MPO bevat, moet nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State. Dat gebeurt als de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel herziening bedrag ineens.”

Kern van het wetsvoorstel is een alternatieve oplossing voor de geboortedatumproblematiek (latere uitbetaling van het bedrag ineens in verband met de belasting- en premiedruk van het jaar waarin de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt). Het wetsvoorstel stelt met betrekking tot het uitgestelde uitbetalingsmoment op twee onderdelen een aanpassing voor ten opzichte van de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen: het verkorten van de periode tussen de pensioeningangsdatum (keuzemoment) en het uitgestelde uitbetalingsmoment en het aanpassen van de uitkeringsstroom.

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Pensioen: bemiddelaar moet klant informeren over nieuw keuzerecht

Pensioen: bemiddelaar moet klant informeren over nieuw keuzerecht

Bemiddelaars moeten klanten straks informeren over het nieuwe keuzerecht (bedrag ineens opnemen) met betrekking tot oudedagsvoorzieningen die zijn opgebouwd in de...