Verbond tegen verificatieplicht voor schadeverzekeraars

Vrouwen achter beeldscherm kantoor via Pixabay

Het Verbond van Verzekeraars is geen voorstander van een verificatieplicht voor schadeverzekeraars om de identiteit van klanten vast te stellen. Dit blijkt uit een reactie op het voornemen van het kabinet om de Sanctiewet te moderniseren. 

Het leidt volgens het Verbond tot een lastenverzwaring terwijl de meerwaarde van een dergelijke plicht beperkt is. Zeker omdat het risico op een overtreding binnen de particuliere schademarkt laag is. Daarom stelt het Verbond voor de verificatieplicht alleen te verplichten bij een hoog risico op een mogelijke overtreding.

UBO-register

Een ander hulpmiddel voor identificatie is het zogeheten UBO-register. In het register staat per organisatie wie de 'ultimate beneficial owner' (UBO) is. Dit is de eigenaar, een belanghebbende, of de persoon die zeggenschap heeft in een onderneming. Naar verwachting krijgen verzekeraars weer toegang tot het UBO-register als hulpmiddel om UBO-onderzoek te doen. Het Verbond stelt voor om de toegang tot het register te laten verlopen via Stichting Centraal Informatie Systeem. Stichting CIS speelt immers al een belangrijke rol bij sanctiescreening en UBO-onderzoek door verzekeraars.  Naast verzekeraars pleit het Verbond er ook voor om volmachten en makelaars toegang te geven tot het UBO-register.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Aanscherping wettelijke verificatieplicht bij krediet uitgesteld

Aanscherping wettelijke verificatieplicht bij krediet uitgesteld

Het kabinet stelt de aanscherping van de wettelijke verificatieplicht bij krediet uit. Het gaat om de verplichting om de financiële positie van een consument...

Wettelijke verificatieplicht kredietverstrekkers aangescherpt

Wettelijke verificatieplicht kredietverstrekkers aangescherpt

Minister Hoekstra wil de wettelijke verificatieplicht voor kredietverstrekkers te verlagen. Dit is het kredietbedrag waarboven een kredietverstrekker de financiële...