Wettelijk tuchtrecht verzekeraars toch gericht op individuele medewerkers?

Michiel van Nispen SP

“Zou het niet beter zijn om het tuchtrecht, analoog aan het tuchtrecht bij de banken, ook voor individuen van toepassing te laten zijn in de verzekeringsbranche?” Dat is een van de Kamervragen die Michiel van Nispen (SP) heeft gesteld na de aankondiging door minister Dekker het tuchtrecht voor verzekeraars wettelijk te willen regelen.

Van Nispen vraagt verder onder meer: “Als het tuchtrecht straks wettelijk geregeld wordt, heeft het Verbond van Verzekeraars dan nog wat te zeggen over in welke gevallen wel of geen tuchtrecht plaats mag vinden? Zo ja, in welke gevallen precies en waarom acht u dat wenselijk?”

En: “Hoe gaat u er voor zorgen dat verzekerden gewezen worden op hun recht een klacht in te kunnen dienen bij de nieuw op te richten wettelijke tuchtraad?”

Met de wettelijke verankering geeft de minister uitvoering aan een Kamermotie. De minister op 28 juni, in een brief aan de Kamer over verbetering van de afhandeling van langlopende letselschadezaken: “Ter uitvoering van de motie wordt ingezet op de introductie van een wettelijke verplichting voor verzekeraars om zich te onderwerpen aan tuchtrecht. Hiertoe wordt in de Wft opgenomen dat verzekeraars onderworpen moeten zijn aan een tuchtrechtelijke regeling die voldoet aan bepaalde voorwaarden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om adequate waarborgen voor een behoorlijke procesgang en het opdragen van de toepassing en uitvoering van de tuchtrechtelijke regeling aan een onafhankelijke en deskundige externe instantie. Het beoogde stelsel is vergelijkbaar met het tuchtrecht dat op basis van de Wft geldt voor banken. Anders dan bij banken zal de tuchtrechtelijke regeling van verzekeraars echter niet zijn gericht op individuele medewerkers, maar op de onderneming. Door deze wettelijke verankering worden alle verzekeraars met zetel in Nederland onderworpen aan tuchtrecht en worden hieraan wettelijke waarborgen verbonden. DNB zal er (risicogeoriënteerd) op toezien dat verzekeraars zijn onderworpen aan een tuchtrechtelijke regeling die voldoet aan de wettelijke voorwaarden en kan handhavend optreden indien daartoe aanleiding is.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Nvb: bankierseed voor álle medewerkers

Nvb: bankierseed voor álle medewerkers

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zet haar voornemen de bankierseed door te trekken naar alle bancaire medewerkers door. Dat is op te maken uit de speech...