Mercer: forse pensioentekorten nederlandse multinationals

Familie - pensioen

Nederlandse multinationals staan in de top 5 van multinationals met de grootste pensioentekorten. In totaal gaat het om 2,1 procent van hun marktwaarde. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer.

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 288 Europese multinationals met een pensioenverplichting boven 500 miljoen euro, blijkt dat Nederlandse multinationals gemiddeld in vijf andere landen blootgesteld zijn aan pensioenrisico’s, tegenover een Europees gemiddelde van drie. Samen met multinationals in Groot Brittannië, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland zijn Nederlandse bedrijven verantwoordelijk voor 90 procent van de totale pensioenverplichtingen in Europa.

De data geven een beeld van het risico dat Europese multinationals lopen aangaande hun pensioenverplichtingen. Hoewel sinds 2008 bedrijven meer winst zijn gaan maken, laten defined benefit-pensioentekorten de winst fors verwateren. De pensioenlasten bedragen circa 10 procent van de totale opbrengsten. Bovendien zijn de tekorten fors gegroeid, namelijk tot 4,8 procent van de marktwaarde. In 2008 ging het nog om 2,9 procent. Deze procentuele stijging wordt enerzijds veroorzaakt doordat de market value van de multinationals is afgenomen, door de daling in aandelenprijzen. Aan de andere kant zijn zowel de totale verplichtingen als de beleggingen lichtelijk gestegen. Omdat de meeste grote Europese ondernemingen, multinationals zijn, kan ondanks dat de verplichtingen in het zogenaamde 'thuisland' klein zijn, de gevoeligheid voor de pensioenverplichtingen in andere landen toch het verschil maken. Een onderneming in één land heeft al de nodig uitdagingen ten aanzien van het risicomanagement en het monitoren: beleggingen, premies, verplichtingen, wijzigende regelgeving, beleid en strategieën. In het geval van een multinational is er sprake van een opeenstapeling van deze effecten.

 

Reactie toevoegen

 
Mercer: "nieuwe interpretatie ifrs vraagt extra miljoenenvoorziening bedrijven"

Mercer: "nieuwe interpretatie ifrs vraagt extra miljoenenvoorziening bedrijven"

Veel bedrijven die nu privaat WGA-/Ziektewet-verzekerd zijn overwegen om per 1 januari 2014 terug te stappen in het publieke bestel als gevolg van de forse premieverhogingen...

Kwaliteit aanvullende zorgverzekering daalt fors

Kwaliteit aanvullende zorgverzekering daalt fors

De premies voor de aanvullende ziektekostenverzekeringen stijgen in 2012 met gemiddeld 8,2 procent terwijl de kwaliteit in dekking slecht met 4,8 procent stijgt....