Mercer: uwv-polis onnodig duur

Ramon van Bruchem, Mercer 2015

"De verzekering die werkgevers afsluiten om de uitkering van langdurig zieke (ex-)werknemers te financieren, kost veel meer aan premie dan die zieke werknemer in werkelijkheid kost. Bij overheidsinstelling UWV betalen werkgevers zeker 60 procent te veel, bij private verzekeraars minstens 30 procent", aldus Mercer na een analyse van ruim 1,2 miljard euro aan Nederlandse loonsommen.

Ramon van Bruchem, Senior Consultant bij Mercer, zegt dat het verschil in premie tussen een verzekering bij het UWV of een private verzekeraar moeilijk zichtbaar is omdat ze op een verschillende manier worden berekend. "Het UWV kijkt wat een zieke of arbeidsongeschikte (ex-)werknemer twee jaar geleden kostte. Het brengt vervolgens hiervoor een premie in rekening. Dat stopt zodra de werknemer weer aan het werk gaat. Een private verzekeraar schat vooraf de verwachte kosten van een zieke of langdurig arbeidsongeschikte (ex-)werknemer over de gehele uitkeringsperiode. Dit verschilt per groep: voor een ex-werknemer in de Ziektewet moet de werkgever twee jaar de uitkering betalen, voor een WGA’er maximaal tien jaar. Op basis van deze schatting stuurt de verzekeraar daar in één keer een factuur voor.Doordat het UWV per jaar slechts genoeg geld binnen moet krijgen van alle publiek verzekerde werkgevers om alle uitkeringen van te betalen, kan het de premies min of meer stabiel houden. ‘Overigens zijn de premies van het UWV voor Ziektewet en WGA het afgelopen jaar ook met zo’n 10 procent gestegen."

In praktijk betalen werkgevers volgens Mercer bij het UWV fors meer dan de uitkeringen die gedaan zijn. "In het geval van een arbeidsongeschikte werknemer die vanuit een vast dienstverband recht heegekregen op een WGA-uitkering betalen zij gemiddeld 1,6 keer meer aan premie dan die arbeidsongeschikte heeft gekost. Gemiddeld werd in 2013 28.100 euro aan uitkeringen toegerekend aan die werkgevers en betalen zij hiervoor een premie van 45.100 euro. In het geval van werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan is het verschil nog groter: het UWV rekende de gemiddelde werkgever jaarlijks 10.400 euro aan uitkeringen toe, maar een jaarpremie van 22.800 euro. Werkgevers waarvan de zieke ex-werknemers een tijdelijk contract hadden en recht hebben gekregen op een WGA-uitkering (‘premiecomponent WGA-lasten flexibele dienstverbanden’) zijn het slechtst af. Zij betalen gemiddeld hun eigen schadelast, vermenigvuldigd met een factor 4. Hun toegerekende uitkeringen waren gemiddeld 7.600 euro per jaar, de jaarpremie 30.200 euro."

Reactie toevoegen

 
Mercer: forse pensioentekorten nederlandse multinationals

Mercer: forse pensioentekorten nederlandse multinationals

Nederlandse multinationals staan in de top 5 van multinationals met de grootste pensioentekorten. In totaal gaat het om 2,1 procent van hun marktwaarde. Dit blijkt...

Kwaliteit aanvullende zorgverzekering daalt fors

Kwaliteit aanvullende zorgverzekering daalt fors

De premies voor de aanvullende ziektekostenverzekeringen stijgen in 2012 met gemiddeld 8,2 procent terwijl de kwaliteit in dekking slecht met 4,8 procent stijgt....