MKB-bedrijven zitten in credit crunch

Dirkjan Takke 2022

Nederlandse MKB-bedrijven zitten in een heuse credit crunch, aldus financieringsplatform NLInvesteert. Banken hanteren strengere eisen of geven niet thuis. Lenen wordt niet alleen lastiger, maar ook duurder. Andere partijen vullen het gat.

“We hebben nog nooit zoveel financieringsaanvragen gekregen als in het afgelopen kwartaal”, stelt directeur Dirkjan Takke. “We hebben in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 57 miljoen euro aan financiering voor het MKB geregeld, ruim 60% van de financiering was afkomstig van onze investeerders. Ten opzichte van vorig jaar zien we een grote verschuiving van financiering voor vastgoedontwikkeling naar bedrijfsfinancieringen.”

Het recordaantal kredietaanvragen bij NLInvesteert hangt samen met de steeds nijpender financieringsproblemen voor MKB-bedrijven, ziet Takke. Belangenorganisatie MKB-Nederland luidt inmiddels al de noodklok in de media. Ondernemers hebben problemen met solvabiliteit, liquiditeit en oplopende rentes, terwijl er wel investeringen moeten worden gedaan voor bijvoorbeeld de duurzame transitie en noodzakelijke technologische innovatie.

“Ook bedrijven die groei willen financieren of moeten herfinancieren hebben dringend kapitaal nodig.” Hybride financiering is dan een oplossing die vaak past. Doorgaans zijn het dan investeerders die met hun lening aanvullend een bancaire financiering mogelijk maken.

Takke ziet dat met name kleinere bedrijven nu worstelen met de terugbetaling van Covid-regelingen. De Belastingdienst gaf bedrijven bijvoorbeeld in de corona-periode bijzonder uitstel van betaling, maar heeft per 1 oktober 2022 om aflossing gevraagd.

“Sommige ondernemingen hebben te veel vertrouwd op die coronakredieten. Dat werd gezien als een soort werkkapitaal; een vorm van goedkoop lenen. Dat ze die kredieten nu terug moeten betalen, drukt zwaar op de liquiditeit van bedrijven. Daarbij komt dat ze nu voor werkkapitaalfinanciering weer een beroep doen op oude kredietlijnen bij banken. Dat past echter lang niet altijd meer, banken stellen aanvullende eisen. Ook hiervoor melden bedrijven zich nu bij ons.”

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Oproep tot recessie-solidariteit met MKB-ondernemers

Oproep tot recessie-solidariteit met MKB-ondernemers

Nederlandse MKB-bedrijven zijn in de greep van een naderende recessie, stelt financieringsplatform NLInvesteert. “Als het mis dreigt te gaan, is ons uitgangspunt...

“Behoefte aan non-bancaire leningen neemt toe in 2023”

“Behoefte aan non-bancaire leningen neemt toe in 2023”

“We zien signalen voor een zware recessie. Alleen bedrijven die nadrukkelijk economische tegenwind incalculeren en zich aanpassen, hebben nog kans op financiering....

NLInvesteert:  meer noodgedwongen schuldherstructureringen in MKB

NLInvesteert: meer noodgedwongen schuldherstructureringen in MKB

Nederlandse banken zien de economische risico’s oplopen en houden hun MKB-leningenportefeuille kritisch tegen het licht. Komen ze daarbij veel risico’s...

Forse groei NLInvesteert

Forse groei NLInvesteert

Financieringsplatform NLInvesteert, marktleider in cofinanciering voor MKB-bedrijven, heeft inmiddels voor meer dan 500 miljoen euro gefinancierd. NLInvesteert...