Onderzoek naar verzekeringsgarantiestelsel

Paraplu's via Pixabay bescherming

Minister Kaag gaat onderzoeken of een verzekeringsgarantiestelsel wenselijk en werkbaar is. Dat schrijft zij in haar reactie op het rapport van de Evaluatiecommissie Conservatrix. DNB steunt het onderzoek. De minister juicht de verbeteringen toe die DNB naar aanleiding van het voor de toezichthouder bepaald kritische evaluatierapport neemt.

Kaag: “De commissie beveelt aan de wenselijkheid van een verzekeringsgarantiestelsel te onderzoeken en daarbij ook de vraag te betrekken hoe de positie van polishouders op andere wijzen dan via garanties kan worden versterkt, bijvoorbeeld door het (beter) monitoren van ontwikkelingen bij hun verzekeraar. Ik zal met alle stakeholders in gesprek gaan om te kijken of en onder welke concrete randvoorwaarden een garantiestelsel aanvullend is en wenselijk en werkbaar zou zijn. Als een stelsel wordt ingevoerd, dan heeft het bovendien mijn voorkeur dat dit gebeurt in de context van Europese minimumharmonisatie. Het is goed mogelijk dat de Europese Commissie na afronding van de nu voorliggende voorstellen voor de herziening van Solvency II en IRRD een voorstel voor verdere harmonisatie van nationale verzekeringsgarantiestelsels zal indienen.”

“De commissie beveelt ook aan om te bezien hoe de positie van polishouders op andere wijzen dan via garanties kan worden versterkt, bijvoorbeeld door het (beter) monitoren van ontwikkelingen bij hun verzekeraar. Dit onderwerp heeft mijn aandacht. In algemene zin wordt in het beleid en in het toezicht al zo goed mogelijk rekening gehouden met wetenschappelijke inzichten over consumentengedrag. Bij elke verhoging van de lastendruk en regeldruk voor de aanbieders van de verzekeringsproducten, dient steeds te worden gekeken wat dit betekent voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de producten voor burgers. “

DNB gaat informele signalen explicieter wegen bij toetsen personen

DNB heeft de minister laten weten dat zij de  aanbevelingen van de evaluatiecommissie ten aanzien van haar optreden in de kwestie Conservatrix ter harte neemt.

DNB schrijft dat bijzondere eigendomsstructuren een verzwarende indicator zullen vormen in het risicogebaseerde kader voor het toetsen van natuurlijke personen. Als signalen daartoe aanleiding geven zal dit leiden tot een verdiepte toetsing.

DNB zal verzekeraars voortaan vragen een beoordeling te doen van de mogelijke impact van de lokale wetgeving op de werking van de herverzekering en een eventuele zekerheidsstelling.

DNB zal voortaan, vooral bij informatie van toezichthouders buiten de EU, extra alert zijn en ook extra bedacht zijn op mogelijke belangenconflicten van lokale toezichthouders. Waar nodig, zal DNB op proportionele wijze aanvullend eigen onderzoek doen. DNB zegt toe de samenwerkingsafspraken met buitenlandse toezichthouders periodiek te evalueren en aard en inhoud zo nodig aan te passen.

DNB zal bij toetsingen van personen informele signalen explicieter gaan wegen dan tot nu het geval was.

DNB zegt verder toe om voor toekomstige meer complexe interventietrajecten nadrukkelijk tegenkracht te organiseren. Bij inhuur van externe expertise, die in de regel gericht is op juridische of bedrijfseconomische deelaspecten van complexe dossiers, zal DNB zich meer laten uitdagen op de voorgenomen aanpak. 

Kaag: “Ik juich het toe dat DNB uit deze casus lessen wil trekken en alle aanbevelingen van de commissie met prioriteit oppakt. In het reguliere contact dat ik heb met DNB zal ik de voortgang van de opvolging van de aanbevelingen monitoren.”

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Meningen verdeeld over garantiestelsel verzekeraars

Meningen verdeeld over garantiestelsel verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars ziet weinig toegevoegde waarde in een nieuw op te richten Insurance Guarantee Scheme, een garantiestelsel voor het geval een verzekeraar...

Minister wil betere consumentenbescherming bij Buy Now, Pay Later

Minister wil betere consumentenbescherming bij Buy Now, Pay Later

Minister Schouten verwacht van aanbieders van Buy Now, Pay Later concrete voorstellen om met name jongere consumenten beter te beschermen. De minister in antwoord...

AFM: "IPID mist vaak belangrijke informatie"

AFM: "IPID mist vaak belangrijke informatie"

Het informatiedocument IPID voor consumenten over wat een verzekering wel en niet dekt en wat de verplichtingen zijn, mist vaak belangrijke informatie. Aldus de...

Plaatsen van valse consumentenbeoordelingen wordt verboden

Plaatsen van valse consumentenbeoordelingen wordt verboden

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft mede namens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) een concept wetsvoorstel gepubliceerd voor...