Open brief aan geheel volmachtland: waar is het vertrouwen!

Roland van Kemenade

Roland van Kemenade (Verberkmoes Financieel Advies en Assurantiën uit Valkenswaard) ontving van diverse volmachtverstrekkers de afgelopen maand het zogenaamde 'Addendum VSV 2016'. Volgens Van Kemenade ontbreekt het aan iets wezenlijks: vertrouwen! Reden voor Van Kemenade een open brief te schrijven aan de hele volmachtsector. "De touwtjes moeten ook hier weer uit de brievenbus hangen!"

 

Van Kemenade noemt het merkwaardig dat er bij het aanbieden van dit addendum wordt aangegeven dat eind 2016 een geheel nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt aangeboden. "De werkgroep Toezichtsvereisten van NVGA en Verbond van Verzekeraars is hierover nog in gesprek. In het addendum zijn onder andere bepalingen opgenomen die de volmachtgever meer inzicht geven over de soliditeit, solvabiliteit en liquiditeit van de volmachtkantoren. Begrijpelijke bepalingen omdat de gevolmachtigden toch handelen met andermans geld en de volmachtgevers moeten kunnen vaststellen dat de gevolmachtigde op elk moment aan haar plichten kan voldoen: het uitbetalen namens de verzekeraars van schades aan haar klanten en het afdragen van namens verzekeraars ontvangen premie (onder aftrek van beloningen voor gevolmachtigde en reeds uitgekeerde schades). Maar wat me opviel aan de bepaling is dat niet volstaan kan worden met het verstrekken van de jaarcijfers door de gevolmachtigde aan de verzekeraars, maar dat de jaarrekening door een accountant vastgesteld dient te worden. Aangezien ikzelf afgestudeerd Registeraccountant ben, heeft deze bepaling mij getriggerd tot het schrijven van deze open brief aan alle partijen die betrokken zijn bij het volmachtkanaal: verzekeraars die volmachten verstrekken, gevolmachtigden, toezichthouders, NVGA en overige betrokkenen."

 

FEITELIJK ONJUIST

Volgens Van Kemenade is de bepaling dat een jaarrekening door een accountant vastgesteld moet zijn, feitelijk onjuist, "omdat een jaarrekening wordt opgesteld door het bestuur van een onderneming en daarna wordt vastgesteld door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Een accountant kan diverse opdrachten vervullen inzake de jaarcijfers, namelijk samenstellen, beoordelen of controleren. Bij de eerste vorm wordt door de accountant geen werkzaamheden verricht om de getrouwheid van de cijfers en de onderliggende boekhouding en de gehele administratieve organisatie vast te stellen. Hij stelt de jaarcijfers samen op basis van de aan hem verstrekte informatie en voegt daar zijn kennis en kunnen inzake de verslaggeving aan toe, zodat de jaarrekening op dat punt wel voldoet aan wet- en regelgeving. Bij een controle-opdracht verricht de accountant zodanige werkzaamheden dat hij een oordeel geeft over getrouwheid van de jaarcijfers. Dat oordeel kan goedkeurend zijn, maar ook afkeurend. En soms onthoudt de accountant zich van een oordeel over een deel van de jaarrekening, omdat hij de getrouwheid niet vast kan stellen. Nu gaat het mij er niet om dat de benaming in het addendum niet helemaal juist is, maar om het feit dat bij deze nieuwe bepaling in de volmachtovereenkomst überhaupt een accountantsverklaring wordt geëist."

 

Dit gevoel werd versterkt door het feit dat er bij het addendum diverse bijlagen zijn opgenomen:
Bijlage 1 Is komen te vervallen
Bijlage 2 Service Level Agreement
Bijlage 3 Revelante wet en regelgeving (niet limitatief)
       1. Wet op het financieel toezicht
       2. Besluit prudentiele regels Wft
       3. Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen
       4. Bijlage A behorende bij artikel 16 van de Uitvoeringsregel Wft (Modelvolmacht)
       5. Wet Bescherming Persoonsgegevens
       6. Sanctiewet en UBO regelgeving
       7. Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme
Bijlage 4 Gedragscodes en overige regelingen (niet limitatief)
      1. Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling
      2. Gedragscodes en protocollen van het Verbond van Verzekeraars
      3. Protocol volmacht van het Verbond van Verzekeraars en NVGA
      4. Protocol Intermediaire Pools van het Verbond van Verzekeraars
      5. Gedragscode verwerking persoonsgegevens financiële instellingen
      6. Gedragscode expertisediensten
      7. Protocol Verzekeraars & Criminaliteit
      8. (facultatief) Deelnemersovereenkomst en toepasselijke regelgeving en werkinstructies van Stichting CIS
      9. Protocol Incidentwaarschuwingssysteem voor financiële instellingen
    10. Gepubliceerde uitspraken van organen van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening met een bindend karakter
    11. Gepubliceerde uitspraken van organen van het Verbond van Verzekeraars die met de beslechting van geschillen tussen leden zijn belast, voor zover deze een bindend karakter hebben
   12. NVGA Protocollen Financieel, Polis en Schade
   13. Bedrijfsregeling ROYDATA
   14. Bedrijfsregeling 18 Netto Regres
   15. Gedragscode behandeling letselschade
   16. Protocol afwikkeling faillissement intermediair
Bijlage 5 NVGA Kwaliteitsnormering / Eisen aan de AO/IC gevolmachtigde
Bijlage 6a Kengetallen financiële positie van de gevolmachtigde
Bijlage 6b Solvency Checklist


VERTROUWEN

"Alle bijlagen en de bepalingen die hier in zijn opgenomen, hebben hoogstwaarschijnlijk allemaal hun (juridische) nut en er zal bij het opstellen hiervan heel goed naar gekeken zijn (onder andere juridisch). Een aantal regelingen is opgesteld om te kunnen voldoen aan Internationale wet- en regelgeving, een aantal andere om te voldoen aan nationale wet- en regelgeving, maar ook een aantal naar aanleiding van incidenten die hebben plaatsgevonden. Maar als je nu naar het oneindige aantal pagina’s tekst kijkt die bij een volmachtovereenkomst, de bijlagen en dan ook alle relevante wet- en regelgeving overziet, vraag ik me wel eens af of al deze tekst nog recht doet aan het uitgangspunt waar volmachtverlening mijns inziens op gebaseerd is, op gebaseerd was, maar in ieder geval op gebaseerd zou moeten zijn, namelijk: vertrouwen."

In het huisblad voor accountants, ‘Accountant’, van december 2016 staat een interview met gedragswetenschapper Dan Ariely. "Zoals u wellicht weet, heeft ook het accountantsberoep de nodige uitdagingen. Ook daar is in de loop van de afgelopen decennia de accountantscontrole verschoven van ‘Principle based’ naar ‘Rules based’ (naar Angelsaksisch voorbeeld). De accountant besteedt tegenwoordig een groot deel van zijn tijd aan het opstellen van opdrachtverleningen, het invullen van checklists, het opstellen en laten ondertekenen van ‘Letters of Representation’. Dit alles voornamelijk om te kunnen voldoen aan interne en externe kwaliteitscontroles en te ontkomen aan aansprakelijkheidskwesties bij het niet goed uitvoeren van hun opdracht."
"Dan Ariely stelt dat de problemen in de financiële sector, die de oorzaak van de financiële crisis zijn geweest, grotendeels worden aangepakt door het opstellen van steeds meer wet- en regelgeving. Veel van die wet- en regelgeving is gericht op het zeer kleine percentage mensen of bedrijven die (bewust of onbewust) zaken fout hebben gedaan. Ariely zou dan ook graag zien dat de regelzucht wat wordt ingedamd, ook al omdat we het effect van regels overschatten en daarmee onze morele waarden naar achter drukken. Hij geeft het volgende voorbeeld: 'Als u en ik met een ferme handdruk afspreken over hoe we vanaf nu elke dag een pot snoep verdelen, dan voelen we ons moreel verplicht om dat netjes te doen. Gaan we het in een dik contract vastleggen, dan gaan we dat contract naar de letter naleven en de loopholes opzoeken. Dan krijgen we uiteindelijk ruzie'."
 

DE WERELD DRAAIT DOOR

Het thema vertrouwen kwam recentelijk ook in een indrukwekkend en ontroerend betoog van Jan Terlouw naar voren in een uitzending van De Wereld Draait Door. "Ook door hem werd gerefereerd aan het feit dat waar vroeger een handdruk voldoende was voor het doen van zaken met elkaar, je daar tegenwoordig vijf contracten en een batterij juristen voor nodig hebt. Ik ben niet helemaal naïef en begrijp best dat een aantal zaken in deze tijd ook juridisch vastgelegd moeten worden, maar mijn wens zou zijn om de relatie tussen volmachtgevers en gevolmachtigden opnieuw te herijken. Stel vast wat de doelstelling van de samenwerking (uitbesteden) is en wat de verplichtingen zijn (op hoofdlijnen) van volmachtgevers en gevolmachtigden. Geef elkaar de vrijheid om de dienstverlening naar de eindklanten (want daar gaat het tenslotte om) zelf in te richten en respect te hebben voor elkaars uitgangspunten en werkwijze.  Dan zou het wijs zijn om alle bepalingen eens tegen het licht te houden en de overbodige bepalingen en regelingen te benoemen. Ook de toezichthouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen. In het kader van administratieve lastenverlichting zou hier ook een aanzienlijke vooruitgang geboekt kunnen worden. Vervolgens stel ik voor dat volmachtgevers en gevolmachtigden elkaar recht in de ogen kijken en de samenwerking met een ferme handdruk bekrachtigen."

Reactie toevoegen

 

Reacties

- 19 december 2016

Roland slaat de spijker op zijn kop. Maar dat geldt toch voor de hele verzekeringsbranche? Waar is de regel gebleven: een verzekering is gebaseerd op vertrouwen. Ik kan zeggen: het met hun samenwerkende intermediair vertrouwen verzekeraars helemaal niet. Hetzelfde bij geldverstrekkers. Als klanten niet gespaard hebben krijgen ze geen hypotheek. Hebben ze wel gespaard dan gelooft de bank niet dat het echt gespaard geld is en dan moeten er ik weet niet wat voor bijlagen bij. Kortom herbezinning is op zijn plaats. Nu zeg ik tegen mijn klanten: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten en geldverstrekkers en verzekeraars zijn niet te vertrouwen. Vandaar dat ze alles van je willen weten met stempels (want sticker mag niet...) van iedereen.... Maar zo zou het eigenlijk niet moeten zijn. En het is ook iets van de laatste jaren. Ik doe dit werk pas een jaar of 35 en zie het de laatste jaren steeds erger worden.

Jan van de Veen - 16 december 2016

Roland slaat de spijker op z'n kop. Toen ik Jan Terlouw in DDWD zag schoot mij hetzelfde door het hoofd: 'waar is het vertrouwen gebleven'. In september 2015 stond tijdens de marktdag aan Volmachten centraal dat volmachtgevers en gevolmachtigden de handen ineen moesten slaan. De verwijdering tussen volmachtgevers en gevolmachtigden is nog nooit zo groot geweest als de dag van vandaag. Het volmachtkanaal gaat tegenwoordig ook gebukt onder regeldrift waarbij rapporteren belangrijker is geworden dan het doel. Tal van vragenlijsten worden uitgerold en de samenhang ontbreekt aan alle kanten. Terwijl de oplossing mijns inziens heel simpel is: 1. Maak een samenwerkingsovereenkomst waarin alles geregeld wordt, dus geen losse vragenlijstjes meer; 2. Koppel één op één aan de samenwerkingsovereenkomst het self assessment dat voor alle gevolmachtigden verplicht wordt gesteld en hanteer duidelijke normen; 3. De auditor verricht een audit op het self assessment; Het volmachtkanaal kan veel efficiënter worden ingericht maar dan wordt het tijd dat we op een normale manier met elkaar omgaan. En zeker weten: dan worden de resultaten ook beter.

Volmachtmarkt stijgt ook in 2023

Volmachtmarkt stijgt ook in 2023

Het totale premievolume van de sectoren Schade en Inkomen in de volmachtmarkt stijgt naar verwachting met vier procent tot 4,61 miljard euro in 2023 (2022: 4,43...

Verbond en NVGA presenteren VSV en VPV 2023

Verbond en NVGA presenteren VSV en VPV 2023

Het Verbond van Verzekeraars en de NVGA hebben een nieuwe Voorbeeld Samenwerkingsovereenkomst Volmacht (VSV) en een Voorbeeld Poolovereenkomst Volmacht (VPV) gemaakt....

Financieel Fit draait ook in hoger beroep op voor schade na overtreden volmacht

Financieel Fit draait ook in hoger beroep op voor schade na overtreden volmacht

(Rechtspraak) De vraag ligt voor of Financial Fit haar volmacht heeft overschreden toen zij in 2018 met gebruikmaking van de volmacht een verzekeringsovereenkomst...

Jos Baeten (a.s.r.): “Kosten volmacht mogen niet hoger zijn dan onze eigen kosten”

Jos Baeten (a.s.r.): “Kosten volmacht mogen niet hoger zijn dan onze eigen kosten”

a.s.r. behoudt vol het geloof in de volmachttekening. Deze is belangrijk, aldus CEO Jos Baeten. Baeten tegenover VVP bij de presentatie van de jaarcijfers: “Steeds...

NVGA Marktvisie 2023-2025: marktwerking stimuleren

NVGA Marktvisie 2023-2025: marktwerking stimuleren

Zes pijlers telt de maandag gepubliceerde NVGA Marktvisie 2023-2025. De pijlers betreffen al langer lopende dossiers als de volmachtbeloning maar ook nieuwe uitdagingen...

Bugs Business introduceert Imago Insights

Bugs Business introduceert Imago Insights

Met Imago Insights heeft Bugs Business haar nieuwe oplossing geïntroduceerd om datalogistiek in volmacht te borgen. De komende maanden wordt de oplossing verder...

Adviesalerts uitbesteding

Adviesalerts uitbesteding

(VVP katern Volmacht Vooruit! VVP 01-2022) Het beheersen van de risico’s van uitbesteding door financiële ondernemingen, de toezichthouders zitten er...

Trendbreuk

Trendbreuk

(Katern Volmacht, VVP 01-2022) De volmachttekening in nederland was vorig jaar goed voor een bruto verdiende premie van vier miljard euro. Motorrijtuigen en brand...

Kwaliteit dient beloond

Kwaliteit dient beloond

(VVP-katern Volmacht Vooruit!, Ron Gardenier, VVP 01-2022). “De verwachting is dat het marktaandeel volmachten de komende vijf jaar nog substantieel zal...

Nieuwe toepassing Werkprogramma Risicobeheersing Volmacht beschikbaar

Nieuwe toepassing Werkprogramma Risicobeheersing Volmacht beschikbaar

De nieuwe applicatie voor het Werkprogramma Risicobeheersing Volmacht beschikbaar op Volmachtplein.nl. Met de nieuwe applicatie maakt de volmachtbranche een volgende...